Ohjaaja: Johann Lurf

Maa: Itävalta

Vuosi: 2017

Kesto: 1.42

Kielet: englanti, japani, ranska, saksa, venäjä / ei tekstitystä

Alkup. nimi:

Kategoria: , ,

Johann Lurf on kirjaimellisesti viettänyt viimeiset kymmenen vuotta elokuvatähtien ympäröimänä: hänen magnum opuksensa, elokuva nimeltään ★ koostuu pelkästään otoksista elokuvahistorian yöllisistä tähtitaivaista. Tämä festivaaliyleisöjä kaikkialla hurmannut kompilaatioelokuvan viihdyttävä mestarinäyte on ikuisen haaveilun kronikka, ”kaikkien aikojen romanttisin elokuva”.

Lurfin metodi ★:ssä kurottaa kohti mahdotonta: poimia talteen kaikki elokuvahistorian yölliset tähtitaivaat. Siis nuo tunnistettavat näkökulmakuvat, joissa henkilöt luovat katseen elämää suurempaan taivaankanteen. Rajaus on tiukka: pois sulkeutuvat kuvat, jossa tähtien lisäksi näkyy esimerkiksi ihmisiä, rakennuksia tai avaruusaluksia. Lurf ottaa mukaan kunkin otoksen sen autenttisella ääniraidan pätkällä ja järjestää ne ensi-iltapäivän mukaiseen kronologiseen järjestykseen. Joskus otos on kymmeniä sekunteja pitkä, usein muutaman sekunnin, välillä jopa vain yksittäisiä ruutuja. Äänten törmäys on nautinnollista. Katsomiskokemuksena ★ muistuttaakin enemmän konserttielämystä kuin perinteistä elokuvaa.

Lurf esitti ★:n ensimmäisen version Viennalessa syksyllä 2017. Lisähavaintoja elokuvien tähdistä on tullut koko ajan sen jälkeen innokkaana katsojapalautteena. Niinpä jokaisen vuoden tammikuussa Lurf lisää vuoden aikana löytyneet uudet otokset elokuvan sisään, jolloin teoksen kestokin kasvaa vuosi vuodelta – ”koska myös universumi laajenee”. (MT)