A FAMILY TOUR

Ohjaaja: Ying Liang

Maa: Taiwan, Hongkong, Singapore, Malesia

Vuosi: 2018

Kesto: 1.47

Kielet: mandariinikiina, kantoninkiina, minnan / tekstitys englanniksi

Kategoria:

Jännevälin Peking – Hongkong – Taipei välille sijoittuu vallanpitäjien epäsuosioon joutuneen kiinalaisen elokuvaohjaajan jännittävästi omaelämäkerrallinen teos A Family Tour. Ying Liang on muuttanut alter egonsa sukupuolen naiseksi, mutta kuten hänelle itselleenkin kävi, myös tämän Yang Shunin puolisen vuosikymmentä aikaisemmin tekemä elokuva on kielletty manner-Kiinassa ja nyt tämäkin ohjaaja asuu ”maanpaossa” hieman vapaammassa Hong Kongissa.

Perhedraaman ja poliittisen elokuvan kiintoisasti kirpeässä mutta samalla lämpimän humoristisessa yhdistelmässä Yang Shun saa perheineen kutsun Taiwanin filmijuhlille Taipeihin. Tilanne avaa hänelle mahdollisuuden nähdä manner-Kiinaan jäänyt äitinsä Chen Xiaolin: ohjaaja onnistuu järjestämään äidin turistiryhmän mukana Taipeihin ja junailemaan siellä yhteisiä tapaamisia kontrolloivia matkanjohtajia harhauttamalla.

Mutkikkaista kuvioista huolimatta A Family Tour on ulkomaalaisellekin helposti avautuva hienovarainen kuvaus toisinajattelevan taiteilijan ja hänen lähimmäistensä ahdingosta. Tilanne ja sen taustat raottuvat vähitellen rakastettavan äidin ja kireän tyttären keskusteluissa kaikessa kipeydessään. (TM)

 

Shanghaissa 1977 syntynyt YING LIANG oli valmistanut jo kolme pitkää elokuvaa, ennen kuin hänen 2012 ensi-iltaan tullut When Night Falls -teoksensa asetettiin Kiinassa pannaan. Locarnon filmijuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon saanut elokuva kertoo kotimaassaan kuuluisan tarinan kiinalaista oikeuslaitosta vastaan taistelevasta miehestä ja hänen mielisairaalaan joutuvasta äidistään. A Family Tour on Yingin ensimmäinen ohjaustyö Hongkongiin siirtymisen jälkeen. Hänen varhaisemmista teoksistaan jo esikoinen, vapaaehtoisvoimin ja lainatulla kameralla toteutettu Taking Father Home (2005) saavutti kansainvälistä huomiota ja festivaalipalkintoja.