A GHOST STORY

Ohjaaja: David Lowery

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2017

Kesto: 1.32

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: A Ghost Story

Kategoria:

Mies (Casey Affleck) ja nainen (Rooney Mara) ostavat talon jossa kummittelee. Eräänä päivänä mies kuitenkin menehtyy auto-onnettomuudessa. Ruumiin tunnistamisen jälkeen mies palaa lakanaan käärittynä haamuna heidän kotitaloonsa elämään sivustakatsojana samalla kun nainen taistelee surussaan eteenpäin.

A Ghost Story on kieslowskimainen metafyysinen rakkaustarina. Raamit ovat yksinkertaiset, mutta tematiikka antaa elokuvalle pohjattoman syvyyden. Se kertoo kiireettömästi olemassaolon peruskysymyksistä: surusta, ajasta ja kuolemasta. Elokuva henkii melankolista kauneutta ja tutkii elämän katkeransuloisia kipupisteitä.

Kauniisti 35mm-filmille kuvatussa teoksessa silmiinpistävintä ovat sen 4:3 kuvasuhde ja pyöristetyt kulmat. Tämä ei ole kuitenkaan mikään pinnallinen tyylikikka vaan visuaalinen ilmaus sille kuinka haamu on jumissa kotitalossaan ja vankina ajan ei-lineaarisessa limbossa.

Koska tarinan miespäähenkilö/haamu oli elinaikanaan muusikko, on myös elokuvan soundtrack vahvassa roolissa. Säveltäjä Daniel Hartin Dark Rooms -yhtyeen kappale “I Get Overwhelmed” toimii miespäähenkilön sävellyksenä ja naiselle tunnemuistojen porttina saada yhteys mieheensä. Hartin originaalimusiikki on tekstuuririkasta ja emotionaalisesti väkevää, aivan kuten muutkin elokuvan osa-alueet. (OK)

 

Teksasilainen DAVID LOWERY (s. 1980) on ohjannut neljä pitkää elokuvaa, yhden dokumenttifilmin, runsaasti lyhyitä ja muutaman tv-sarjaepisodin. Debyyttipitkä Deadroom (2005) oli yhden huoneen keskusteluihin rajoitettu neljän eri ohjaajan episodikvartetti. Lähes dialogiton aikuistumiskuvaus St. Nick (2009) palkittiin mm. kotikaupungissa Dallasissa. A Ghost’s Storyn Rooney Mara ja Casey Affleck olivat pääosissa jo romanttisessa rikosdraamassa Ain’t Them Bodies Saints (2014), joka pääsi Cannesin Kritiikin viikolle ja sai kansainvälisen arvostelumenestyksen. Lowery mainitsi tuolloin esikuvikseen Claire Denis’n, Robert Altmanin, Paul Thomas Andersonin ja David Fincherin elokuvat.