A MAN OF INTEGRITY

Ohjaaja: Mohammad Rasoulof

Maa: Iran

Vuosi: 2017

Kesto: 1.57

Kielet: fa

Alkup. nimi: Lerd

Kategoria:

A Man of Integrity kertoo teheranilaisesta yliopiston opettaja Rezasta, joka jouduttuaan erotetuksi ruoasta valittamisen takia on muuttanut vaimonsa ja pienen poikansa kanssa pohjois-Iraniin kasvattamaan kultakaloja. Naapurina oleva suuryhtiö haluaa osansa hänen maapalastaan ja tämän kätyri Abbas käyttää rumia temppuja tuhotakseen kultakalakasvattamon, lopulta Rezan itsensä ja hänen perheensä. Rezan vaimo Hadis, paikallisen koulun rehtori, yrittää kiristää Abbasia tämän hänen oppilaanaan olevan tyttären kautta, mikä paljastaa Abbasista todella likaisia asioita, mutta ei jätä Hadistakaan puhtaaksi. Koko seutukunta tuntuu olevan suuryhtiön peukalon alla. Korruptio rehottaa kaikkialla korkeinta virkakuntaa myöten. Ahtaalle ajettu Reza yrittää pitää päänsä pystyssä antautumatta korruptiolle vaimonsa puheista huolimatta. ”Miesten ylpeys luo ongelmia, joita naisten älyn pitää ratkaista”, sanoo Fadis jossakin vaiheessa.

Elokuva on yhteiskunnallinen moraalitarina, joka tuo mieleen kuuluisan elokuvan kolmen vuoden takaa, venäläisen Andrei Zvjagintsevin Leviathanin (2014). Viimein elokuvassa kysytään myös Rezan moraalia. Elokuvan lopussa hän kääntää katsojalle selkänsä. (VpM)

MOHAMMAD RASOULOF (s. 1973) kuuluu Iranin elokuvan Abbas Kiarostamin (1940–2016) vaikutuksen alla kasvaneeseen sukupolveen, kuten häntä jonkin verran vanhempi (Sodankylästä tuttu) Jafar Panahi, jota Rasoulof on pitänyt esikuvanaan. Heitä yhdistää menetelmä tarkastella maailmaa arjen näkökulmasta yhteiskunnan epäkohtia paljastavasti. Tämä on saattanut heidät pysyvään konfliktiin viranomaisten kanssa. Panahilla se johti elokuvantekokieltoon, jota hän on rikkonut jatkuvasti työskennellen maan alla ja salakuljetuttaen elokuvansa kansainvälisille markkinoille pienillä muistitikuilla. Rasoulof ei ole saanut esitettyä yhtään kuudesta elokuvastaan kotimaassaan, ja hän on välillä joutunut vankilaan elokuvantekokiellon rikkomisen takia. Hänet pidätettiin kuvauspaikalla yhdessä Panahin kanssa heidän tehdessä yhteistä elokuvaansa. Vuonna 2011 hän sai elokuvallaan Goodbye Cannesissa Un certain regard -sarjan pääpalkinnon, jota hän ei päässyt maastapoistumiskiellon takia noutamaan.