A MOMENT OF INNOCENCE

Ohjaaja: Mohsen Makhmalbaf

Maa: Iran, Ranska

Vuosi: 1996

Kesto: 1.18

Kielet: persia / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Nun va Goldoon

Kategoria: ,

Mohsen Makhmalbafin mestariteos, jonka alkuperäinen nimi on suoraan käännettynä ”leipä ja kukkaruukku”, kertoo upealla tavalla pasifistisen tarinan poliittisesta väkivallasta ja taiteen parantavasta voimasta.

17-vuotiaana Mohsen Makhmalbaf puukotti poliisia poliittisen mellakan aikana. Hänen ja ystävien ajatuksena oli varastaa poliisilta ase ja ryöstää sillä pankki, jotta he voisivat laajentaa poliittista toimintaansa. Poliisit kuitenkin ampuivat Makhmalbafia mahaan ja hänet pidätettiin. Makhmalbaf säästyi teloitukselta, koska oli alaikäinen, mutta sai teostaan viiden vuoden maksimirangaistuksen, jota kärsi vallankumoukseen saakka.

Tavattuaan sattumalta puukotetun poliisin 23 vuotta myöhemmin, Makhmalbaf päätti tehdä tunnustuksenomaisen elokuvan, joka lukeutuu sekä hänen filmografiansa parhaimmistoon että globaalin elokuvahistorian huippusaavutuksiin. Fakta ja fantasia nivoutuvat yhteen tässä humanistisessa tutkielmassa, jossa politiikka on henkilökohtaista. Aitoa ja välitöntä kokonaisuutta korostavat täysin teeskentelemättömät roolisuoritukset. Ammar Tafti tekee koskettavan roolityön nuorena Makhmalbafina. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Locarnon elokuvajuhlilla, jossa se voitti kunniamaininnan. (OK)