A PARIS EDUCATION

Ohjaaja: Jean-Paul Civeyrac

Maa: Ranska

Vuosi: 2018

Kesto: 2.17

Kielet: ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Mes provinciales

Kategoria:

Ei tarvitse olla filmihullu rakastaakseen Jean-Paul Civeyracin ohjaustyötä A Paris Education, joka kuuluu cinefiilien taivaassa tehtyihin elokuviin – tavalla ”jonka vain ranskalaiset osaavat”. Civeyracin teos on myös yksi valkokankaan lukemattomista rakkaudentunnustuksista Pariisille kertoessaan nuoren Etiennen saapumisesta provinssista opiskelemaan pääkaupungin elokuvakoulussa.

Kuten Civeyrac, Etiennekin jättää taakseen Lyonin työväenluokkaisen perheen ja uskollisen tyttöystävänsä alkaessaan toteuttaa unelmiaan Pariisin yliopiston VIII ohjaajalinjalla (jossa Civeyrac nykyään opettaa). A Paris Education ei kuitenkaan ole omaelämäkerrallinen: kauniin mustavalkoisena tallennettu elokuva tapahtuu nykyajassa – mutta melko anakronistiseen, ajattomaan tapaan, tehden jälleen kerran atmosfäärisesti kunniaa Ranskan uuden aallon puolen vuosisadan takaiselle hengelle.

Kummeinaan Bressonin tai Vigon tapaiset ohjaajat, Flaubertin kaltaiset kirjailijat tai Bachin musiikki, Civeyracin viehättävä elokuva keskittyy Etiennen ensimmäiseen opiskeluvuoteen, jolloin hän pääsee pariisilaisboheemien mukana loputtomiin keskusteluihin taiteesta, filosofiasta ja elokuvasta sekä valitsemaan kahden erilaisen opiskelukaverin ja kolmen erilaisen tytön välillä. (TM)

 

JEAN-PAUL CIVEYRAC (s. 1964) opiskeli Lumière-veljesten kotikaupungin Lyonin yliopistossa – joten ei ihme, että hän jatkoi opintojaan ohjaajalinjalla Pariisin La Fémisin elokuvakoulussa, jossa oli sittemmin 1999–2010 johtamassa samaista ohjaajalinjaa. Nykyään Civeyrac on opettanut elokuvaa Pariisin VIII -yliopistossa. 1991 käynnistyneen ohjaajanuransa aikana hän on valmistanut kymmenen pitkää elokuvaa, kuusi lyhytfilmiä ja muutaman tv-elokuvan. Hänen maailman suurimmilla festivaaleilla taajaan esitetystä tuotannostaan on Suomessa aikaisemmin nähty ainakin orvon mustan tytön kohtalosta porvarisperheessä raskauden jälkeen kertova My Friend Victoria (2014).