A SCREAMING MAN

Ohjaaja: Mahamat-Saleh Haroun

Maa: Ranska, Tšad, Belgia

Vuosi: 2010

Kesto: 1.32

Kielet: arabia, ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Un homme qui crie

Kategoria: ,

Entinen uimamestari Adam (Youssouf Djaoro) työskentelee ökyhotellin uima-altaanhoitajana, mutta alennetaan portinvartijaksi samalla kun hänen poikansa Abdel (Diouc Koma) perii isälle rakkaan pestin. Painostuksen alaisena Adam joutuu lähettämään poikansa taistelemaan käynnissä olevaan sisällissotaan. Vanhempien kotiin ilmestyy nuori nainen, joka kertoo odottavansa Abdelille lasta ja hänet hyväksytään osaksi perhettä. Isä päättää lähteä hakemaan haavoittunutta poikaansa takaisin sodasta…

Haroun käsittelee upean vähäeleisesti isän ja pojan suhdetta, yhteisiä muistoja, kulttuuria ja verenperimää, joihin heitä ympäröivän maailman oireilu ja sodan paineet monin tavoin heijastuvat. Isän ammattiylpeästä hahmosta voi hetkittäin löytää muistumia jopa Murnaun Viimeisestä miehestä. Sodanvastaisuudessaan Harounin elokuva keskittyy enemmän humaaneihin arvoihin kuin politikointiin ja näyttää päähenkilöidensä arkisen onnen – perheen, työnteon – jatkuvasti uhanalaisena ja kyseenalaistettuna.

Cannesin Kultaisesta palmusta kilpailleen ja siellä Juryn palkinnon voittaneen elokuvan nimi on peräisin Aimé Césairen runonsäkeestä ”Huutava mies ei ole tanssiva karhu”. Ohjaajan mukaan Adam ei kohdista tuota vertauskuvallista huutoaan niinkään ”vastoinkäymisiä kuin Jumalan hiljaisuutta vastaan”.

Teoksensa lopetuksen Haroun kohottaa jälleen satuttaviin emotionaalisiin sfääreihin. Joet virtaavat virtaamistaan, mutta oppiiko ihminen koskaan viisaammaksi… (LT)