A SEASON IN FRANCE

Ohjaaja: Mahamat-Saleh Haroun

Maa: Ranska

Vuosi: 2017

Kesto: 1.40

Kielet: ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Une saison en France

Kategoria:

Pakolaisista on tehty jo useita elokuvia, mutta harvoin ohjaajalla on omakohtaisia kokemuksia taustasta niin paljon kuin 1982 Tšadista sisällissotaa pakoon Ranskaan muuttaneella Mahamat-Saleh Harounilla – joka yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen on valmistanut ensimmäisen uudessa kotimaassaan tapahtuvan elokuvan. A Season in France kertoo lämpimästi mutta armottomasti Abbasista, Keski-Afrikan tasavallan sisällissodan keskeltä kahden kouluikäisen lapsensa kanssa muuttaneesta ranskanopettajasta sekä hänen ranskalaisesta tyttöystävästään Carolinesta ja veljestään Etiennestä, entisestä filosofian opettajasta.

Harounin Pariisi ei ole romanttinen turistikaupunki Abbasin yrittäessä paperittomana saada poliittista turvapaikkaa. Arvokkuus on koetuksella työpaikkojen, asumisen ja virkavallan keskellä, kun Abbas myy vihanneksia torilla (ja Etienne vartioi apteekin ovella), joutuu lapsineen muuttokierteeseen (Etienne asuu puolestaan hökkelissä) ynnä byrokratian pompoteltavaksi. Kummankaan miehen ylpeys ei myöskään tahdo kestää seksuaalisia jännitteitä naisystävien kanssa.

Unenomaiset painajaiset tuovat oman tasonsa Harounin ilmeikkääseen elokuvaan, jossa hieno jakso Carolinen syntymäpäivien onnen hetkistä näyttää, miten asiat voisivat olla. Eriq Ebouaney näyttelee upeasti Abbasia ja meikkaamaton Sandrine Bonnaire on jälleen unohtumaton Carolinen osassa. Senegalilaisen Wasis Diopin musiikki herkistää Calais’n rannikolle pysähdyttävästi päättyvää kertomusta. (TM)