AATOS JA AMINE

Ohjaaja: Reetta Huhtanen

Maa: Suomi

Vuosi: 2019

Kesto: 1.13

Kielet: suomi, ranska, arabia, espanja / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Aatos ja Amine

Kategoria: , ,

Mitä on jumala? Entä ystävyys? Näitä pohtii Brysselin monikulttuurisessa Molenbeekin lähiössä pieni mutta utelias Aatos filosofointikumppaninaan paras ystävänsä Amine sekä muut pihapiirin lapset ja koulutoverit.

Reetta Huhtasen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Aatos ja Amine on hurmannut festivaaliyleisöä paitsi Suomessa (jossa se keräsi palkintoja niin DocPointissa kuin Tampereen elokuvajuhlilla) myös muun muassa Göteborgin elokuvajuhlilla sekä Visions du Réel- ja Hot Docs -dokumenttielokuvafestivaaleilla.

Huhtanen on elokuvansa nuoren päähenkilön täti, mikä on mahdollistanut luontevan pääsyn aivan lähelle. Teoksessa tätä läheisyyttä käytetään kuitenkin vastuullisesti ja viisaasti. Taitavuutta ja luottamusta tarvitaan muun muassa Brysselin pommi-iskujen käsittelyyn, sillä pelko ja epäluulo heijastuvat myös lasten todellisuuteen. Eniten saavat kuitenkin tilaa lasten oma, orgaaninen ihmettely ja mielikuvitukselliset lähestymistavat jumaluuden kaltaisiin ikuisiin, ylimaallisiin kysymyksiin. (TR)