ACCIDENCE

Ohjaaja: Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson

Maa: Kanada

Vuosi: 2018

Kesto: 0.10

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Accidence

Kategoria: , ,

Jos The Green Fog on Guy Maddinin Vertigo-muunnelma, niin täydentäväksi pariksi erinomaisesti sopiva Accidence lähtee puolestaan Hitchcockin Takaikkunan voyeuristisesta sisäpihakuvasta: kymmenminuuttinen lyhytfilmi käynnistyy tutunoloisesta kerrostalonäkymästä, jossa pimeässä erottuu lukuisia asuntoja parvekkeineen. Missä on murhan tapahtumapaikka ja mitä on meneillään muualla? Kamera alkaa zoomata yhden otoksen elävässä silmukassa niin, että joudumme/saamme seurata uteliaina muutamien kymmenien parvekkeiden, ikkunoiden ja rappukäytävien tapahtumien samanaikaisia yksityiskohtia ilman dialogia.

Maddinin sekä Evan ja Galen Johnsonin kollektiivin toteuttaman elokuvan ääniraudalla soi torontolaistaustaisen Ensign Broderickin melankolinen laulu, joka tuo Accidencen eli ”Sattuman” rikkaaseen maisemaan oman, tärkeän tasonsa.

Mahdollisella murhalla ei yleisölle kenties ole merkitystä, on ehkä täysin katsojasta, hänen näkökulmastaan riippuvaista, millaisen kokonaisuuden hän luo tästä lyhytfilmistä, jossa on aineksia vaikka moneen pitkää elokuvaan. Hypnoottista katsottavaa ja kuultavaa! (TM)

 

Sodankylässä on esitelty ”Winnipegin weirdoa” GUY MADDINia (s. 1956) runsaasti viidennestä pitkästä elokuvasta Dracula: Pages From a Virgin’s Diary (2002) lähtien. 2001 nähtiin mestarillinen lyhytfilmi The Heart of The World, ja jatkoa on seurannut: musiikkikomedia-melodraama The Saddest Music In The World (2003), “omaelämäkerrallinen” fantasiamelodraama Cowards Bend The Knee (2003), mykkäfilmimuunnelma Brand Upon The Brain (2006) sekä mestarillinen synnyinkaupunkidokumentti My Winnipeg (2007). Kanadan tämän hetken persoonallisin ohjaaja on arkirealismin välttäjänä viehtynyt studion ihmeisiin ja mykän elokuvan keinoihin Murnaun tai Tourneurin ja Powellin hengessä.