AFTERIMAGE

Ohjaaja: Andrzej Wajda

Maa: Puola/Poland

Vuosi: 2016

Kesto: 2.00

Kielet: ge

Alkup. nimi: Powidoki

Kategoria:

Kunnioitamme maaliskuussa yhdeksänkymmentävuotiaana kuolleen Andrzej Wajdan muistoa hänen viimeisellä teoksellaan Afterimage, jolla Puolan ehdoton ohjaajajärkäle päätti kunniakkaasti yli kuusikymmentä vuotta ja melkein yhtä monta pitkää elokuvaa kestäneen uransa.

Afterimage on Wajdan testamentiksi mitä osuvin teos: väkevä elokuva koskettelee kirpeästi taiteen ja poliittisen vallan välisiä suhteita sekä Puolan historiaa. Kyse on taidekoulua käyneelle Wajdalle läheisestä taiteilijan ja kuvataideprofessorin kohtalosta sodanjälkeisessä Llodzissa (jossa hän opiskeli samoihin aikoihin elokuvakoulussa).

Boguslaw Linda näyttelee karhen karismaattisesti särmikästä Wladyslaw Strzeminskiä, joka nousi 1920-luvun Puolan taiteen eturiviin. Avantgardisti on stalinistien hallitsemassa maassa joutunut vastahankaan sosialistisen realismin dogmaattisimien vaatimusten kanssa ja kommunistisen puolueen byrokraattien hampaisiin. Opiskelijat eivät kuitenkaan hylkää palvomaansa, sodassa invalidisoitunutta opettajaa, vaikka tämä on vähitellen vaarassa menettää työn ja asunnon lisäksi kaikkensa – vaimoa, 14-vuotiasta tytärtä ja opiskelijarakastettua myöten. Strzeminski ei suostu kompromisseihin! (TM)

ANDRZEJ WAJDAN (1926–2017) upseeri-isä kuoli Katynin joukkomurhassa (josta poika teki elokuvan 2008) ja 1942 Wajda liittyi Puolan vastarintaliikkeeseen. Sodan jälkeen hän opiskeli maalausta (suosikkinaan Paul Cezanne), pääsi sitten Llodzin filmikouluun ja Aleksander Fordin suojissa ohjaamaan kuuluisan vastarintatrilogian, huipentumana Tuhkaa ja timanttia (1958). Ura on ollut tuottelias ja vaikutusvaltainen – historiallisten, kirjallisuuspohjaisten, romanttisten tai poliittisten aiheiden vaihdellessa, esim. Kaikki myytävänä (1968), Koivikko (1970), Luvattu maa (1974), Marmorimies (1976), Rautamies (1981) ja Danton (1983). Wajda on ollut näkyvästi mukana myös politiikassa ja Solidaarisuus-liikkeessä.