AILO – PIENEN PORON SUURI SEIKKAILU

Ohjaaja: Guillaume Maidatchevsky

Maa: Ranska, Suomi

Vuosi: 2018

Kesto: 1.26

Kielet: suomi / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Aïlo: Une odyssée en Laponie

Kategoria: ,

Ailo – pienen poron suuri seikkailu on Suomen Lapin henkeäsalpaavissa maisemissa toteutettu luontoelokuva, joka esittelee ennennäkemättömällä tavalla pohjoisen miljöön ja sen villit eläimet. Elokuva on kertomus poronvasan ensimmäisestä vuodesta, ja vie luontodokumentin uudelle tasolle: mukana ei ole yhtään ihmisnäyttelijää eikä tietokoneanimaatiota, vaan kaikki kohtaukset on toteutettu oikeiden eläinten avulla.

Ranskalaisen ohjaajan Guillaume Maidatchevskyn ja tekijätiimin tukena toimi suomalainen tuotantoyhtiö Matila Röhr Productions, joka on aikaisemmin toteuttanut luontodokumentit Metsän tarina (2012) ja Järven tarina (2016). Ensimmäinen suomalainen, johon ranskalaiset ottivat yhteyttä, oli kuitenkin eläinnäyttelijöiden kouluttaja Tuire Kaimio, jonka 30-vuotinen kokemus oli avain elokuvan toteuttamiseen.

Monet luonnonvaraiset eläimet on saatu hienovaraisesti ohjailemalla tekemään jokin elokuvaan tarvittu kohtaus. Ohjaaja lisäsi vielä kuvausvaiheessa mukaan esimerkiksi ryhmän työskentelyä uteliaana seuranneen oravan, koska se oli hauska viittaus Ice Age -elokuvaan. Kuvauksiin suhtauduttiin Lapissa suopeasti, ja työryhmä sai puolentoista vuoden aikana korvaamatonta apua paikallisilta asukkailta. Ohjaaja on todennut: ”Voidaksemme ymmärtää, miksi meidän tulee suojella luontoamme, on nähtävä mitä luonto todellisuudessa merkitsee.” (MÖ)