ALMAYER’S FOLLY

Ohjaaja: Chantal Akerman

Maa: Belgia, Ranska

Vuosi: 2011

Kesto: 2.07

Kielet: ranska, englanti, khmer / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: La folie Almayer

Kategoria: , ,

Sodankylässä 1991 vierailleen belgialaisen Chantal Akermanin ensimmäinen pitkä elokuva seitsemään vuoteen alkaa hypnoottisesti: kesken Dean Martinin sentimentaalisen, pateettisen laulun tapetaan puoliverisen tytön rakastaja. Ollaan tropiikin kuumissa maisemissa Malesiassa, kirkkaat värit vievät Joseph Conradin melko unohdetun ensimmäisen romaanin ”toisenlaisen” filmatisoinnin kiihottavan aistillisiin tunnelmiin.

Almayer’s Follya voi verrata vaikka Coppolan Conrad-muunnelmaan Ilmestyskirja. Nyt (1979) tai sellaisiin kolonialismia tutkaileviin tuoreisiin elokuviin kuin Claire Denis’n White Material (2009) tai Ulrich Köhlerin Sleeping Sickness (2011). Akerman luotaa eurooppalaisuuden ja alkuperäisväestön suhteita kertomalla kauppias Almayerista, joka on tullut aikoinaan Kaukoitään etsimään onneaan ja perinnön toivossa nainut rikkaan kapteenin adoptoidun, alistetuksi joutuvan malaijityttären. Alamäkeen suistunut Almayer haluaa nyt viedä heidän tyttärensä Ninan opiskelemaan Eurooppaan, mutta katkerassa kiistassa tämä traaginen hahmo etsii omaa identiteettiään ja vapauttaan.

Tauko on tehnyt Akermanille hyvää; melkein melodraaman keinoin hän välttää edellisiä teoksiaan uhanneen kuivuuden, vaikka viljeleekin hieman asetelmallisia, ”teatraalisen” pitkiä kuvia sekä pitkiä kamera-ajoja – enimmäkseen pimeässä, usein kuun valossa joen rannalla. Rakkauden, unelmien ja hulluuden tarinasta on tullut elegantti tragedia, jota on kiinnostavaa verrata Miguel Gomesin Tabuun (2012). (Timo Malmi)