ANNETTE

Ohjaaja: Leos Carax

Maa: Ranska, Belgia, Saksa, USA, Japani, Meksiko, Sveitsi

Vuosi: 2021

Kesto: 2.20

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Annette

Kategoria: ,

Rääväsuinen ja testosteronia puhkuva stand up -koomikko Henry McHenry (Adam Driver) suhtautuu kaikkeen suurella intensiteetillä. Lavalla mies on kuin raivohärkä ja vapaa-aika kuluu viikatemiestä uhmaten moottoripyörän selässä. Kierrokset kovenevat entisestään, kun Henry rakastuu palavasti maailmankuuluun oopperalaulaja Ann Desfranouxiin (Marion Cotillard). Heistä tulee nopeasti aikansa seuratuin pariskunta. Onni tuntuu saavuttavan täyden teränsä, kun rakastavaiset saavat lapsen, Annetten. Itku pitkästä ilosta, varoittelisi naapurin mummo tässä kohdin ja se saattaa joskus myös pitää paikkansa. Luvassa on varsinainen tunnemyrskyjen vuoristorata, joka mykistää visuaalisuudellaan.

Ranskalaisen elokuvan ikuinen enfant terrible Leos Carax (Holy Motors, Pont-Neufin rakastavaiset) on tarttunut musikaaligenreen ja luonut absurdin ja täysin ainutlaatuisen teoksen. Tarinan ja kreiziksi rock-oopperaksi yltyvän musiikkiraidan takana ovat legendaarisen Sparks-yhtyeen veljekset. ”So May We Start” kysyvät Ron ja Russell elokuvan alkumetreillä, ja luvassa onkin huuruisen ikimuistoinen seikkailu kaikille, jotka uskaltavat siihen täysillä heittäytyä.

Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna parhaan ohjaajan palkinnon napannut Leos Carax on jälleen kerran luonut täysin omanlaisensa maailman, joka vyöryy päälle kuin stadionin kokoinen aalto ja jäljelle jää vain hengitystään tasaava katsoja. (Sanna-Maria Nikula)