AQUARIUS

Ohjaaja: Kleber Mendonça Filho

Maa: Brasilia/Brazil, Ranska/France

Vuosi: 2016

Kesto: 1.56

Kielet: pt

Alkup. nimi: Aquarius

Kategoria:

Brassi Kleber Mendonça Filhon Sodankylässä 2012 nähty Neighbouring Sounds oli vuoden ylistetyimpiä esikoispitkiä. Seuraaja Aquarius on saanut vieläkin kehuvamman vastaanoton ja koskettelee samoja ympäristön, asumisen ja sosiaalisten erojen teemoja ohjaajan pohjoisbrasilialaisen kotikaupungin Recifen kaupunkikortteleissa. ”Ulkoelokuvallista” huomiota Aquarius on saanut sen Cannesissa ja Brasilian Oscar-ehdokasasetteluissa kokemista protesteista ja kähminnöistä, jotka liittyivät maan oikeistolaistamisjunailuihin.

Brasilian kuuluisin naisnäyttelijä, Hämähäkkinaisen suudelman (1985) seksikäs tähti Sonia Braga, tekee 65-vuotiaana loisteliaan paluun kansainväliselle huipulle. Hän hallitse suvereenisti elokuvaa Clarana, musiikkikriitikkona työskennelleenä leskenä, joka joutuu yhden naisen taisteluun oikeudestaan pysyä neljän vuosikymmenen kodissaan ”Aquariuksen” kerrostalon viimeisenä asukkaana meren rannalla. Vastassa ovat naapurit, raha, korruptio – ja vähän Claran omat lapsetkin.

Yhtä sinnikkäästi kuin voittamaansa rintasyöpää (paljastetaan hätkähdyttävästi) vastaan Clara kamppailee rakkaiden muistojensa siivittämänä samojen markkinavoimien ”kehityksen” ja ennakkoluulojen kanssa, jotka uhkaavat kaikkialla. Miessuhteet ja seksi, musiikki, kirjallisuus ja kuvataide luovat ohessa vastustamattoman rikkaan aistillisen ja kulttuurisen yleiskuvan Claran brasilialaisesta elämänmenosta. (TM)

KLEBER MENDONÇA FILHO (s.1968) on taustaltaan kunnon cinefiili: hän on työskennellyt kriitikkona, festivaaliorganisaattorina ja elokuvatuottajana ennen ryhtymistään ohjaajaksi.1997–2009 valmistuneet viisi lyhytfilmiä olivat saaneet sen verran suitsutusta, että pitkästä debyytistä Neighbouring Soundsista osattiin odottaa paljon: tuloksena arvostelijain liiton palkinto Rotterdamin filmijuhlilla ja läjä muita pystejä. Loistavan näyttelijäensemblen korttelidraama tapahtui enimmäkseen Mendonça Filhon kotikadulla, josta hän halusi ammentaa tiettyä dokumentaarisuutta sekä tavoittaa tutun arkkitehtuurin ja sosiaalisen epävarmuuden. Tulevassa elokuvassaan Bacurau hänen on ilmoitettu siirtyvän Brasilian sisäviidakoihin.