ATTENBERG

Ohjaaja: Athina Rachel Tsangari

Maa: Kreikka

Vuosi: 2010

Kesto: 1.35

Kielet: kreikka / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Attenberg

Kategoria: ,

David Attenborough ei television luon­to-ohjelmia tehdessään koskaan varmas­ti aavistanut, että hänen ohjelmasarjansa antaa Athina Rachel Tsangarille inspiraa­tion tehdä elokuvan, jonka nimeksi vielä tulee Sir Davidin sukunimi kreikkalaisittain väännettynä. Päähenkilö Marina mat­kii suosikkiohjelmiensa eläinten liikkeitä gorillasta albatrossiin ja imitoi niiden ää­niä isänsä ja ainoan ystävänsä kanssa.

Attenberg on irtonainen, villisti ilotteleva elokuva isän ja tyttären suhteesta, jonka rinnalla kulkee seksuaalinen he­rääminen, kohtaamiset toisen naisen ja rakastajan kanssa. Marina on 23-vuotias, mutta vielä naiivi neitsyt. Aloituskuvassa hänen paras ystävänsä, seksuaalisesti aktiivinen Bella, opettaa Marinalle kielisuudelman saloja. Lesbomahdollisuuden jälkeen hän tapaa insinöörimiehen, jota näyttelee Dogtoothin ohjaaja Giorgos Lanthimos.

Arkkitehti-isä tekee sairaalassa kuo­lemaa ja antaa Marinalle viimeisiä eväitä elämään (äiti on kuollut). Isä on intel­lektuelli, joka toteaa teollistumisen ajan jääneen kreikkalaisilta väliin. Kaikki tapahtuu melkein kummituskaupungilta näyttävässä rappeutuneessa teollisuus­kaupungissa, jolle tehtaanpiiput antavat jyhkeän taustafiiliksensä ja ympäröivä meri oman runollisuutensa.

Tsangarin sirpaleisen episodinen, vakava komedia tarkkailee ihmisten käyttäytymistä tavalla, joka tuottaa ta­kuuvarman kulttifilmin. Seksiä yritetään, tennistä pelataan, ja välinumeroina Ma­rina ja Bella vetävät kivoja tanssinumeroita pihalla ja kadulla. Vuoden viehkein soundtrack tarjoaa Suiciden punkkia ja Françoise Hardyn ranskalaista chanso­nia. (TM)