BACK TO STAY

Ohjaaja: Milagros Mumenthaler

Maa: Argentiina, Sveitsi, Hollanti

Vuosi: 2011

Kesto: 1.39

Kielet: espanja / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Abrir puertas y ventanas

Kategoria: ,

Locarnon filmijuhlien pääpalkinnon voittanut argentiinalaisen Milagros Mumenthalerin Back to Stay on jännittävästi omaelämäkerrallisista kokemuksista ammentava, hieman arvoituksel­linen kuvaus sisaruudesta, menetyksestä ja ai­kuistumisesta.

Elokuvan kolmen siskoksen elämää varjos­taa vanhempien vaiettu poissaolo, kuten varmasti monessa argentiinalaisperheessä ohjaajan lapsuu­den sotilasdiktatuurin aikaan (elokuvan tapahtuma-aika on kuitenkin 2006). Marinan, Sofian ja Violetan elämää taas yhdistää isoäidin jälkeensä jättämä komea, mutta rappeutuva talo. Se on kuin neljäs päähenkilö ja henkii sitä yhteisyyttä, johon heidät kasvattaneen isoäidin yllättävä kuolema on jättänyt aukon. Nyt jokaisen, toinen toisistaan poikkeavan tytön olisi kypsyttävä täyttämään itse­näistymisen vaatimukset – elokuvan alkuperäisnimen mukaan ”avata ovet ja ikkunat”.

Mumenthalerin omat tunnot isoäidin kans­sa kasvamisesta ja tyttökavereiden kanssa asu­misesta opiskeluaikana ovat antaneet herkkyy­den käsitellä kipeästi mutta kauniisti hieman tšehovilaista kolmen sisaruksen varttumista. Niukan musiikin oivallinen käyttö jää mieleen: parhaassa, lopussa toistuvassa kohtauksessa tytöt kuuntelevat sohvalla samaa biisiä, mutta paljon on lopussa muuttunut. (TM)