BAIT

Ohjaaja: Mark Jenkin

Maa: Iso-Britannia

Vuosi: 2019

Kesto: 1.29

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Bait

Kategoria: , ,

Cornwallilaisen kalastajakylän perinteet törmäävät nykybrittiläiseen brexit-todellisuuteen Mark Jenkinin Baitissa tavalla, jonka hän on toteuttanut ”primitiivistä” elokuvan estetiikkaa ja keinovalikoimaa hyödyntäen. Mikrobudjetilla valmistettu teos toimii, päinvastoin kuin kokeilevat pitkät elokuvat yleensä, hämmästyttävän hyvin.

Paikallisten kalastajien ja suurkaupunkilaisten turistien ristiriidat kääntyvät pienessä rantakallioiden kylässä melkein luokkakonfliktiksi. Keskeisessä roolissa oleva äkkipikainen Martin on joutunut ahtaalle kalastuselantonsa hankkimisessa ja päätynyt myymään sukutalonsa lontoolaiselle pariskunnalle, joka käyttää sitä nyt kesäasuntonaan ja harrastaa Airbnb-vuokrausta – kun Martinin veli taas käyttää perheen entistä kalastusalusta turistien sightseeing-kierroksille. Kiistaa käydään myös parkkipaikkaoikeudesta, samaan aikaan kun nuorilla on romansseissaan omat, rajojen ylitykseenkin yltävät kuviot.

Jenkin on ohjauksen lisäksi toiminut Baitissa sekä käsikirjoittajana, kuvaajana, leikkaajana että säveltäjänä. Tämän lisäksi hän on käyttänyt vanhaa 16 mm:n filmiä, kehittänyt sen käsityönä, leikannut elokuvan arkaistiseen tyyliin lähikuvia suosien ja kruunannut kaiken synkronisoinnista piittaamattomalla jälkiäänityksellä. (TM)