BARABOO

Ohjaaja: Mary Sweeney

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2009

Kesto: 99 min

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Kategoria: , ,

Kuuden ihmisen elämät risteävät ränsistyneellä motellialueella Baraboon rauhallisessa kylässä. Osa on muuttanut paikalle omasta halustaan ja osa olosuhteiden pakosta. Janella (Brenda DeVita) on kädet täynnä motellin, huoltoaseman ja teini-ikäisen poikansa kanssa, kun tomera 80-vuotias Bernice (Ruth Schudson) saapuu ja laittaa motellin miehet kunnostamaan tiluksia.

Naapureiden elämät valuvat ohuiden seinien lävitse toistensa päälle, ja käsikirjoitus nivoo yhtäläisyyksiä ja vastapareja hahmoille: teini-ikäinen tarvitsee pittoreskien postikorttimaisemien keskelle metallikitaran säröä, kun taas sotaveteraani on paennut maaseudun rauhaan ahdistavien sotatraumojen vuoksi. Eri-ikäiset naiset osoittavat, ettei äidin huoli lopu koskaan.

Mary Sweeneyn esikoisohjauksen humaani visio tuo mieleen John Saylesin kiireetöntä elämää kuvastavat elokuvat. Samalle mestarilliselle tasolle yltää myös Sweeneyn pelkistetty, mutta riskejä ottava ohjaus. Maaseudun upeissa maisemissa hehkuva elokuva henkii Sweeneyn käsikirjoittaman ja tuottaman The Straight Storyn amerikkalaisuuden ydintä, mutta kokonaisuuden alla väreilee myös tumma pohjavire. Lämminhenkisyyden ja maaseudun rauhan lävistävät kolmen sukupolven sota-arvet.

Otto Kylmälä