BARBARA RUBIN AND THE EXPLODING NY UNDERGROUND

Ohjaaja: Chuck Smith

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.18

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Barbara Rubin and the Exploding NY Underground

Kategoria: , , ,

Barbara Rubin (1945–1980) oli keskeinen hahmo New American Cinemassa, vaikka hänen omasta elokuvatuotannostaan on jäljelle jäänyt oikeastaan vain yksi elokuva – Christmas on Earth (1963).

Rubin karkasi kotoaan Queensistä 14-vuotiaana, sekoili huumeiden kanssa ja joutui psykiatriseen laitokseen. Tämän jälkeen Rubin aloitti underground-aktivisminsa 17-vuotiaana harjoittelijana Jonas Mekasin Filmmaker’s Co-opissa – johon hän pääsi setänsä suosituksesta ilman haastattelua – ja pian jo propagoi ja järjesti itsenäisesti uuden elokuvan näytöksiä paitsi New Yorkissa, myös Ranskassa ja Saksassa. Juuri Rubin tutustutti Andy Warholin ja The Velvet Undergroundin toisiinsa intuitiollaan joulukuussa 1965 ja vastasi myöhemmin psykedeelisen The Exploding Plastic Inevitable -esitysten visuaalisesta puolesta yhdessä Danny Williamsin kanssa.

Rubin oli karismaattinen ja pidetty persoona, mutta hyperaktiivinen ja kulmikas luonne ajoi hänet jatkuviin konflikteihin. Oman 1960-lukunsa loppukaneetiksi hän jätti ystäviensä hämmästykseksi taidepiirit kokonaan taakseen liittyessään vanhoilliseen hasidijuutalaiseen lahkoon Brooklynissä. Rubin kuoli viidennen lapsensa synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin vain 35-vuotiaana.

Iso osa Chuck Smithin oivaltavan dokumentin arkistomateriaaleista on peräisin tammikuussa 2019 edesmenneeltä Jonas Mekasilta. (MT)