BARBARA

Ohjaaja: Mathieu Amalric

Maa: Ranska

Vuosi: 2017

Kesto: 1.38

Kielet: ranska, englanti / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Barbara

Kategoria: , ,

Muun muassa arvostetun Louis Delluc -elokuvapalkinnon ohjaaja Mathieu Amalricille tuoneen teoksen nimihenkilö on laulaja-lauluntekijä, runoilija Barbara (oik. Monique Andrée Serf, 1930–1997). Meillä vieraampi taiteilija on kotimaassaan Serge Gainsbourgiin verrattavissa oleva ikoni, jonka vaiheet tunnetaan, mutta Amalric ei ole kiinnostunut perinteisestä elämäkerrasta. Sen sijaan Barbara on kiehtovan monitasoinen metaelokuva taiteen luomisesta, tulkinnasta ja kokemisesta; näyttelijän, ohjaajan ja katsojankin näkökulmasta.

Häikäisevä Jeanne Balibar esittää Brigitteä, jolla on päärooli Barbarasta kertovassa elokuvassa. Brigitte pyrkii omaksumaan Barbaran olemuksen jokaista elettä myöten, ja myös laulajana tunnettu Balibar onkin elokuvassa hämmästyttävän tarkasti esikuvansa oloinen. Amalric itse näyttelee elokuvan ohjaajaa Yves Zandia, Barbaran suurta ihailijaa. ”Teetkö elokuvaa Barbarasta vai itsestäsi?” kuuluu Brigitten avainrepliikki, johon Zand vastaa: ”Sama asia.” Lisätasoja ohjaajan ja näyttelijän dynamiikkaan tuo tekijöiden henkilökohtainen tausta: Amalric ja Balibar ovat entinen aviopari.

Aito arkistomateriaali tosielämän Barbarasta, Zandin fiktiivisen elokuvan kohtaukset sekä elokuvanteon vaiheet limittyvät omintakeiseksi kokonaisuudeksi ja lämpimäksi kunnianosoitukseksi niin Barbaraa kuin Balibaria kohtaan. Barbaran musiikkia on mukana runsaasti kummankin tähden esittämänä. (Suvi Heino)