BARBARA

Ohjaaja: Christian Petzold

Maa: Saksa

Vuosi: 2012

Kesto: 1.45

Kielet: saksa / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Barbara

Kategoria: , ,

Berliinin filmijuhlilla Hopeisen karhun voit­tanut Barbara on vivahteikas kuvaus nimihenkilöstä kesän 1978 DDR:ssä, Itä-Saksassa. ’’Realisosialismin” epäluulon ilmapiiriä käsi­tellessään elokuva voi tuoda mieleen Florian Henckel von Donnersmarckin Oscar-voittajan Muiden elämä (2006), mutta Christian Petzold jättää Stasin toiminnan vähemmäl­le ja keskittyy päähenkilöön, luottotähtensä Nina Hossin pidättyvästi ja arvoituksellisesti tulkitsemaan lääkärinaiseen.

Barbaran anomus päästä ulkomaille evä­tään ja rangaistukseksi hänet siirretään Berlii­nistä maalle, pikkukaupunkiin lähelle merta. Esimiehekseen hän saa sympaattisen nallekarhumaisen Andrén, joka on aidosta toverillisuudestaan huolimatta ristiriitaisen epäi­lyttävä – etenkin kun hän hoitaa paikallisen Stasi-pomon syöpään sairastunutta vaimoa.

Kaikkiaan atmosfääri on raskaana jotain sanomatonta uhkaa: koskaan ei tiedä mitä voi kertoa tai tehdä, ellei tunne kanssaihmi­siään täysin. Barbaran lännessä odottava ra­kastaja Jörg on koko ajan suunnitellut pakoa Itämeren kautta, mutta Barbara alkaa vähitel­len menettää itsekontrolliaan…

Petzold on tietoisesti välttänyt DDR-kuvausten tiettyä kliseistä ankeutta. Väriskaala ja jatkuva puiden hulmuaminen tuulessa an­tavat elokuvalle oman lämpönsä ja runolli­suutensa. (TM)