BEASTS OF THE SOUTHERN WILD

Ohjaaja: Benh Zeitlin

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2012

Kesto: 1.33

Kielet: englanti / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Beasts of the Southern Wild

Kategoria: ,

New Orleansista muistetaan usein hurrikaani Katrinan kylvämä tuho, mutta Louisianan suistoalue on kärsinyt vuosikymmeniä myrskyistä, eroosiosta, tulvivasta suolavedestä ja öljyvuodoista. Benh Zeitlin muutti seudulle vuonna 2006 kuvaamaan lyhytelokuvaansa Glory At Sea. Terrebonnen murjottu maisema ja sitkeät asukkaat inspiroivat häntä niin, että luettuaan ystävänsä Lucy Alibarin näytelmän lapsen ja tämän sairaan isän suhteesta Zeitlin ehdotti tälle näytelmän sovittamista Louisianan maisemiin pitkäksi elokuvaksi.

Beasts of the Southern Wild on kantaaottava satu, jonka ankeat puitteet suodatetaan Hushpuppy-tytön taianomaisen mielikuvituksen ja ennakkoluulottoman elämänkatsomuksen kautta. Bathtubin yhteisö elää tulvavallin tuolla puolen rähjäisissä oloissa seuraavaa myrskyä peläten, mutta on toisaalta aina valmiina juhlaan eikä kaipaa rahaa, uskontoa tai politiikkaa eripuraa kylvämään. Hushpuppyn isä on viinaanmenevä ja äkkipikainen, mutta pyrkii toisaalta koulimaan tyttärestään itsenäistä, vahvaa ja itsevarmaa vieläkin synkemmän tulevaisuuden varalle.

Alle 2 miljoonalla dollarilla tehdyn elokuvan tekijät olivat tuoreita alalla ja näyttelijät roolitettiin paikallisesti; koekuvauksissa vasta 5-vuotias Quvenzhané Wallis hurmasi tekijät niin, että päähenkilöä nuorennettiin lennossa varhaisteinistä 6-vuotiaaksi. Toinen huikea löytö oli isää esittävä Dwight Henry, joka löytyi rooliin tuotantokonttoria vastapäätä sijainneesta leipomostaan.

Beasts of the Southern Wild oli vuoden 2012 elokuvatapaus: se voitti Sundancessa Grand Jury Prizen, Cannesissa Caméra d’Orin ja sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Gaalan aikaan 9-vuotias Wallis oli kaikkien aikojen nuorin parhaan naispääosan esittäjän ehdokkuuden saanut ja Oscar-akatemian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt ehdokas. (LH)