BECOMING CARY GRANT

Ohjaaja: Mark Kidel

Maa: Ranska

Vuosi: 2017

Kesto: 1.25

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Becoming Cary Grant

Kategoria: ,

Mark Kidelin eloisa dokumentti Becoming Cary Grant poikkeaa edukseen tavanomaisista näyttelijäpotreteista: kyse ei ole sovinnaisista elämäkertafilmeistä eikä kehuvien puhuvien päiden kronologiasta leffakatkelmineen – vaan komedian monipuolisen mestarin ja Hitchcock-tähden tiettyihin elämänvaiheisiin keskittyvästä ”osaelämäkerrasta”, maustettuna ainutlaatuisilla katkelmilla Grantin omista kotielokuvista, joita hän on tallentanut synnynnäisellä sommittelutaidolla.

Monipuolisesti 8 mm, 16 mm ja 35 mm kotileffaa filmannut Grant on ikuistanut tietysti esimerkiksi vaimojaan, mutta olennaisempaa dokumentissa on, kuinka tällaisella maailmanmiehelläkin voi olla omat ongelmansa rakkauden menettämisen pelon kanssa; kuinka tarvitaan psykoterapiaa ja… LSD-hoitoa (CG veti 1950-luvulla yli sata matkaa, onneksi aine ei ole addiktoiva).

Tämä ei ole hömppää eikä sensationalismia, vaan megajulkkiksen kannalta kiinnostavaa niin yksityisesti kuin yleisestikin. Tavalliseen tallaajaan verrattuna Skandaalihäiden ja vaikkapa Vaarallisen romanssin unohtumaton hurmuri saa valkokankailta vetäytymisen jälkeen helpotusta vanhoilla päivillään lukuisten naisten seurasta ja oman tyttölapsen ilmestymisestä elämän tarkoitukseksi. (TM)