BILLIE

Ohjaaja: James Erskine

Maa: Iso-Britannia

Vuosi: 2019

Kesto: 1.38

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Billie

Kategoria: , , ,

Värikäs dokumenttielokuva herättää henkiin ennen vain mustavalkoisena nähtyjä tähden aikalaisia. Artistit Charles Mingus, Melba Liston ja Tony Bennett kertovat muistoistaan rennosti ja rehellisen tuntuisesti, ovathan he antaneet haastattelunsa Linda Lipnack Kuehlille vain vähän yli kymmenen vuotta Billie Holidayn kuoleman jälkeen, ja asiat ovat hyvin muistissa.

Olennaisimmaksi tarinaniskijäksi nousee Count Basie, Billie Holidayn pitkäaikainen bändikaveri ja orkesterinjohtaja. Hän on selvästi myös Kuehlin oman kiinnostuksen keskeisin kohde. Billie Holidayn ääni oli ainutlaatuinen: näennäisen hiljainen, mutta läpitunkevan voimakas. Säveliltään puhdas, mutta jopa käheä.

Huippukohdassa Billie Holiday laulaa Strange Fruitia, ”outoja hedelmiä” -klassikkoa. Tähden hymy on tyystin kadonnut, ja hän pidättelee itkua. Yhdysvalloissa kuohuva rasismi ja lynkkaukset saavat hänet pois tolaltaan. Puista roikkuvia hirtettyjä miehiä oudompia hedelmiä ei voi olla.

Samalla kun elokuva syventyy kuorimaan totuutta Billie Holidayn takaa, se pohtii jännityskertomuksen kaltaisesti myös mitä tapahtui teoksen alkuunpanijalle, journalisti Kuehlille. Juuri tuohon aikaan alkoi kukoistaa suurten päivälehtien tukemana tutkivan journalismin tyylilaji etsimässä totuutta asioiden takaa ja antamassa kansakunnalle jopa eettistä selkärankaa, erottamassa oikeaa väärästä. (Iida Simes)