BLAZE

Ohjaaja: Ethan Hawke

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 2.09

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Blaze

Kategoria: ,

”En halua olla tähti, haluan olla legenda. Tähdet palavat loppuun, mutta legendat ovat ikuisia.” Näin lausuu Ben Dickey yhdysvaltalaiscountrylaulaja- ja lauluntekijä Blaze Foleyn roolissa Ethan Hawken ohjaamassa elämänkertadraamassa Blaze (2018). Toteamuksessa on perää, sillä Foley tuntui karttavan äkkimainetta. Aina mahdollisuuden tarjoutuessa alkoholi, huumeet ja mielenterveys romuttivat kaiken.

Foleyn vaimon Sybil Rosenin Living in the Woods in a Tree: Remembering Blaze -kirjaan perustuva ja yhdessä Hawken kanssa kirjoittama elokuva maalaa elämänmakuisen, sympaattisen ja kirvelevän kuvan folktaiteilijasta. Nallekarhumaisen karismaattinen ja homssuinen Foley kerää ihmisiä ympärilleen, koska ei kestä olla yksin.

Vanhojen valokuvien tunnelmaa välittävässä Ethan Hawken ohjauksessa kaverukset Townes (Charlie Sexton) ja Zee (Josh Hamilton) käyvät läpi Foleyn elämää radiohaastattelussa. Takaumat siirtävät meidät ystävien mukaan köyhyyden valan vannoneen Foleyn elämään, etenkin pubikeikoille ja aikaan Sybilin (Alia Shawkat) kanssa. He kertovat Foleyn olleen niin taitava tulkitsija, koska hän eli ja kuoli lauluihinsa. Kappaleita kuullaan elokuvassa Ben Dickeyn esittäminä.

Blaze Foley oli kova kertomaan tarinoita ja elämänfilosofiaa. Hän toteaa: ihminen ei voi olla ikuinen, mutta laulu voi.

Sama pätee elokuvaankin. (JV)