BLINDNESS

Ohjaaja: Fernando Meirelles

Maa: Kanada, Brasilia, Japani

Vuosi: 2008

Kesto: 2.01

Kielet: englanti, japani / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Blindness

Kategoria: ,

Fernando Meirellesin Blindness (2008) perustuu Nobel-palkitun portugalilaisen kirjailijan José Saramagon vuonna 1995 ilmestyneeseen romaaniin Kertomus sokeudesta. Tapahtumapaikka on nimeämätön suurkaupunki. Auto jää seisomaan liikennevaloihin: kuljettaja on tullut yhtäkkiä sokeaksi. Ohikulkija auttaa miehen kotiin mutta varastaa auton. Sokean miehen katkera toivomus, että autovaraskin menettäisi näkönsä, toteutuu. Sokeus tarttuu myös silmälääkäriin ja odotushuoneessa istuviin ja leviää pian epidemiana. Viranomaisten ensireaktio on sulkea sokeutuneet karanteeniin entiseen hoitolaitokseen – keskenään, ilman henkilökuntaa.

Sokeutuneiden joukossa on yksi näkevä, silmälääkärin mukaan lähtenyt vaimo (Julianne Moore), joka salaa näkökykynsä ja yrittää ylläpitää järjestystä huhkimalla kuin työleirillä. Rakennuksen sisällä vallitsee pian vääjäämättä viidakon laki ja vahvimman oikeus, ja ulos yrittävät kohtaavat tylyn sotilasvartion, jolla on liipasinsormi herkässä. Karanteeniin suljetut voisivat olla yhtä hyvin autiolla saarella, gulagissa tai keskitysleirillä.

Blindness on moraliteetti, kertomus ihmisten selviytymisestä poikkeustilanteessa ja maailman määrittymisestä sokean näkökulmasta. Millainen ihminen on kaunis? Blindness kertoo myös hyväosaisten sokeudesta vaurauden ja toimivan infrastruktuurin keskellä: osaammeko nähdä perusasiat, erottaa tärkeän ja merkityksettömän, oikean ja väärän? (MÖ)