BLUE NOTE

Ohjaaja: Pavel Andonov

Maa: Suomi, Iso-Britannia

Vuosi: 2022

Kesto: 22 min

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , , ,

Ulkomaillakin noteerattu Blue Note, bulgarialais-suomalaisen Pavel Andonovin valmistujaisteos London Film Schoolista, voitti pelkästään Tampereen elokuvajuhlilla kolme palkintoa ja sai Jussi-ehdokkuuden vuoden parhaan lyhytelokuvan kategoriassa.

Leena (Sodankylässäkin monessa nähtävä Alma Pöysti) hakee muusikkomiehensä Boriksen (David Kozma) sairaalasta pariskunnan idylliselle saaristomökille. He syövät, saunovat ja uivat nauttien luonnosta ja toistensa läheisyydestä, kunnes seuraava aamu koittaa ja on aika panna sopimus täytäntöön.

Blue Noten kerronta on riisuttu vakavaa aihetta turhan usein riivaavasta tarpeettomasta paatoksesta. Sen sijaan Oliver Wegmüllerin vähäeleisen melankolinen jazz-score alleviivaa viiltävästi luopumisen tuskaa. Jokainen meistä voi kuvitella, miltä tuntuu nähdä rakkaat maisemat tai kasvot viimeistä kertaa. Kuten Lau Nau lopputekstien tullen laulaa: ”Kerran meidät kaikki täältä kutsutaan.” Ohjaaja-käsikirjoittaja Andonov on omistanut elokuvan omille vanhemmilleen.

Liina Härkönen

Elokuva näytetään Klaus Härön Rakkaani merikapteeni -elokuvan alkukuvana.