BUÑUEL: A SURREALIST FILMMAKER

Ohjaaja: Javier Espada

Maa: Spain

Vuosi: 2021

Kesto: 83 min

Kielet: Spanish / subtitled in English

Alkup. nimi: Buñuel: un cineasta surrealista

Kategoria: , ,

Miten on käynyt espanjalaisen surrealismin mestarin Luis Buñuelin (1900–1983) maineen? Pitäisikö huolestua, kun Sight & Soundin maailman kaikkien aikojen parhaiden elokuvien asiantuntijaäänestyksessä 2022 Buñuelin Los Olvidados (1950) löytyi vasta sijalta 157 ja Andalusialainen koira (1928) sekä Tuhon enkeli (1962) sijalta 169?

Käynnistämme maineen palautuksen ansaitsemalleen paikalle Javier Espadan dokumentilla kaikkien aikojen elokuvasurrealistista. Samasta aragonialaisesta Calandan pikkupungista kotoisin oleva Espada tuntee Buñuel-museon perustajana aiheensa, samoin kuin dokumentin taustavaikuttajat, pojan Juan Luis Buñuelin ja pitkäaikaisen käsikirjoittajakumppanin Jean-Claude Carrièren.

Buñuel, A Surrealist Filmmaker on omiaan niin Buñuel-faneille kuin vasta-alkajillekin, koska melko kronologinen mutta eläväisen temaattisesti etenevä kunnianosoitus sisältää näytteitä yli kahdestakymmenestä ohjaajan elokuvasta. Rikas valokuva- ja dokumenttimateriaali valaisee Buñuelin perheen sekä taiteen ja yhteiskunnallisten tapahtumien merkitystä maestrolle. Saamme muun muassa tietää, miten Buñuel huijasi Madridin Prado-museon kävijöitä valheilla Goyasta. Miten Buñuel teki niin pienillä budjeteilla niin paljon elokuvia? Mikä oli isän panoramavalokuvauksen vaikutus? Inspiroivaa ja hauskaa! (TM)