CHRIS THE SWISS

Ohjaaja: Anja Kofmel

Maa: Sveitsi, Kroatia, Saksa, Suomi

Vuosi: 2018

Kesto: 1.30

Kielet: saksa, englanti, espanja / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Chris the Swiss

Kategoria: ,

Hyödyntäen erilaisia kerrontatekniikoita Anja Kofmelin hybrididokumentti punoo yhteen mielenkiintoisen mysteerin. Animaatiota ja arkistomateriaalia yhdistelevä Chris the Swiss kertoo Kofmelin toimittajaserkusta, joka lähti 90-luvun alussa Kroatiaan raportoimaan Jugoslavian alueen sotatilanteesta. Myöhemmin perhe sai kuulla suru-uutisen. Chris oli löytynyt erikoisissa olosuhteissa kuolleena, yllään kansainvälisen palkka-armeijan univormu.

Chris the Swiss tuo nähtäväksi harvoin kerrotun tarinan puolueettomista journalisteista, jotka sodan kauhujen keskellä hylkäävät ammattinsa ja päättävät tarttua aseisiin.

Kofmel aloitti tarinan työstämisen jo opiskeluaikoinaan. Hän käsitteli serkkunsa mystistä kohtaloa ja henkilökohtaista traumaa lyhytanimaatiossa Chris (Chrigi, 2009). Pitkässä versiossa Kofmel on jalostanut eri tekniikoiden käyttöä ja Kofmelin ekspressionistiset animaatiojaksot tuovat katsojalle ja Kofmelille itselleen samaa etäisyyttä ja turvaa kuin mitä journalistit tarvitsivat selviytyäkseen sodan mielettömyyden keskellä.

Animaatio herää henkiin myös äänisuunnittelun avulla. Elokuvan foley-äänet eli kuvassa nähtävät näytellyt äänitehosteet on tehnyt moninkertaisesti palkittu foley-mestari Heikki Kossi. (OK)