CLOSE-UP

Ohjaaja: Abbas Kiarostami

Maa: Iran

Vuosi: 1990

Kesto: 1.38

Kielet: persia, azeri / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Nema-ye Nazdik

Kategoria: ,

Close-Upissa Abbas Kiarostami tutkii jälleen monitasoisesti elokuvan ja todellisuuden suhdetta. Kuuluisaksi ohjaajaksi tekeytyvä köyhä mies pääsee rikkaan perheen suosioon, kunnes jää kiinni ja joutuu oikeuden eteen. Kaiken lisäksi elokuva perustuu hyvin pitkälle tositapahtumiin.

Kiarostamin tyyli on kuin filosofista dokumenttia; todellisuus tallennetaan sellaisenaan, vain kuvakulmia hieman järjestellään ja välillä luodaan dialogia. Kiarostami purkaa Close-Upin tilannetta ja tarinaa kerroksittain, sekoitetussa aikarakenteessa. Johtoasetelma huijauksesta ja taka-alalla hiipivä ajatus sen onnistumisesta (huijari voisi ohjata elokuvan mestariohjaajan nimellä) on täydellisen veikeä. Muun muassa saksalainen Werner Herzog on sanonut Close-Upia ”parhaaksi elokuvan tekemisestä koskaan tehdyksi elokuvaksi”.

Elokuvassa puhutaan paljon, ehkä enemmän kuin missään Kiarostamin siihenastisessa työssä, mutta puheen merkitys jää monesti eleiden ja ilmeiden suuremman paljastusvoiman taustalle. Etenkin päähenkilön – syytetyn miehen – kaikki teot kertovat siitä, ettei totuus ole siinä mitä hän sanoo vaan siinä mitä me näemme.

Close-Up on ehdoton taidonnäyte ohjaajan ja hänen katsojiensa poikkeuksellisesta suhteesta ja erilaisten totuuksien suhteellisuudesta. Se mikä on yhdelle totta, on toiselle valhetta, ja kolmannelle harhaa… Katsoja voi tehdä omat tulkintansa. (LT)