CLOSENESS

Ohjaaja: Kantemir Balagov

Maa: Venäjä

Vuosi: 2017

Kesto: 1.58

Kielet: venäjä, tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Tesnota

Kategoria:

Venäläisessä elokuvassa puhaltavaa uusien tuulten aikaa hyvin heijasteleva Closeness tapahtuu ohjaaja Kantemir Balagovin kotikaupungissa Naltšikissa. Päähenkilö on nuori juutalaisneito Ila, joka viihtyy parhaiten haalareissa isänsä autokorjaamossa ja tuntee autot läpikotaisin. Isästään hänet kuitenkin erottaa ihastuminen kabardiininuorukaiseen. Perheen mielestä Ilan pitäisi ylläpitää traditioita ja mennä naimisiin juutalaismiehen kanssa ja yhtäkkiä hänen tehtäväkseen tulee pelastaa perheyritys katastrofilta lupautumalla juutalaisystävän pojan vaimoksi. Jos autokorjaamo kaatuu, menettää Ila koko elämänsä, joka perustuu autojen kanssa työskentelyyn. Mahdoton valinta!

Elokuvan voima on Darja Žovnarin pääosasuorituksessa. Hän elähdyttää haalaripukuisella säteilyllään. Kun hän joutuu sonnustautumaan sulhaskandidaattia varten äidin ompelemaan mekkoon, himmenee hänen hohtonsa kokonaan. Tragedia täsmentyy. Tyttären pitää uhrata tunteensa perheen hyvinvoinnin vuoksi. Hän uhraa itsensä joka tapauksessa, teki niin tai näin. Perinteinen ristiriita. (VpM)

 

KANTEMIR BALAGOV (s. 1991) on kotoisin Moskovan ja Pietarin elokuvapiirien ulkopuolelta, etelävenäläisen Kabardino-Balkarian tasavallan pääkaupungista Naltšikista. Pietariin hänet kuitenkin yhdistää oppi-isä Aleksandr Sokurov, joka on pitänyt kursseja hänen kotiseudullaan ja muutenkin edesauttanut Balagovin paljon puhetta herättäneen esikoispitkän elokuvan syntyä. Ohjaaja osallistui (myös Sokurovin ”akatemiaa” käyneen) Kira Kovalenkon Stalinin terrorista lyyrisesti kertovan Zofitškan käsikirjoitukseen ja on tällä hetkellä tekemässä elokuvaa Dylda, joka kertoo kahdesta nuoresta naisesta palaamassa piirityksen jälkeiseen Leningradiin. Tänä vuonna Balagov kutsuttiin Cannesin toiseksi korkeimman Un certain regard -sarjan juryyn.