CRYSTAL SWAN

Ohjaaja: Darja Žuk

Maa: Valko-Venäjä, Yhdysvallat, Saksa, Venäjä

Vuosi: 2018

Kesto: 1.35

Kielet: venäjä / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Hrustal

Kategoria:

Sinitukkainen nuori nainen istahtaa raitiovaunuun 90-luvun Minskissä. ”Hei pelle, missä sun sirkus? Friikki!”, kanssamatkustaja ilkkuu. Nainen nostaa tyynesti kuulokkeet korvilleen ja kääntää katseensa ohivilistäviin maisemiin.

Parikymppinen Velja (Alina Nasibullina) on minskiläinen DJ, joka haaveilee elämästä Chicagossa, house-musiikin syntysijoilla. DJ-keikoilla joten kuten toimeen tuleva Velja tekaisee itselleen vakuuttavamman ammatin viisumihakemusta varten. Harmiton huijaus ajaa naisen keskelle valkovenäläistä maaseutua ja erään perheen absurdeja häävalmisteluja.

Crystal Swan on värikäs ja monitasoinen kuvaus modernista nuoresta naisesta suurta muutosta läpikäyvässä, konservatiivisessa yhteiskunnassa. Esikoisohjaaja Darja Žuk kuvaa idän ja lännen törmäystä railakkaalla ironialla ja napakalla rytmillä. Elokuva kasvaa teräväksi kommentaariksi sortumatta saarnaamaan.

Haljakat värit ja 4:3-kuvasuhde tuovat draamaan menneen maailman tuntua. Samalla kapea kuva-ala korostaa yhteiskunnan ahtautta, josta Velja pyristelee pois. Veljan värikäs olemus ja tymäkät house-rytmit pomppaavat ulos kuvasta ja vetävät katsojan mukaansa vastustamattomalla tavalla. (SH)

 

DARJA ŽUK (s. 1980 Minskissä) lumoutui liikkuvasta kuvasta opiskellessaan taloustieteitä Harvardissa ja valmistui lopulta elokuvaohjaajaksi Columbian yliopistosta. Žukin lyhytelokuvat ovat kiertäneet maailman festivaaleja ja kahmineet palkintoja. Ensimmäinen pitkä elokuva Crystal Swan sai ensi-iltansa Karlovy Varyssa, on sittemmin tehnyt näyttävän festivaalikierroksen ja valittiin Valko-Venäjän Oscar-ehdokkaaksikin. Alleen vakavampia teemoja kätkevä raikas ja kepeä elokuva kasvaa teräväksi kommentaariksi välitilassa rimpuilevan, konservatiivisen yhteiskunnan risteyskohdasta epäsovinnaisen nuoren naisen kautta. Žuk on todennut haluavansa jatkossakin kuvata “hauskoja, anteeksipyytelemättömän sotkuisia tarinoita vahvoista, moniulotteisista – ja toisinaan myös shokeeraavista naisista”.