DAVID STRATTON: A CINEMATIC LIFE

Ohjaaja: Sally Aitken

Maa: Australia

Vuosi: 2017

Kesto: 1.37

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: David Stratton: A Cinematic Life

Kategoria: ,

Harvalla elokuvakriitikolla on ollut onni saavuttaa urallaan sellaista vaikutusvaltaa kuin David Strattonilla: hän on ollut paitsi maailman levinneimmän showbisnes-lehden Varietyn pitkäaikainen arvostelija, Sydneyn elokuvajuhlien monivuotinen taiteellinen johtaja ja pitkään tv:ssä pyörineen suosítun elokuvaohjelman toinen vetäjä, myös koko australialaisen elokuvan kautta maailman tunnettu propagoija sen 1970-luvun kansainvälisistä läpimurtovuosista alkaen.

Kokeneen dokumentaristin Sally Aitkenin ohjaama David Stratton: A Cinematic Life ei kerrokaan pelkästään 1939 Englannissa syntyneestä sympaattisesta veteraanikriitikosta, hänen varhain syttyneestä intohimostaan elokuviin ja toiminnasta uudessa kotimaassaan Australiassa. Yhtä paljon on kyse meille turhan tuntemattoman filmimaan elokuvahistoriasta, jossa pysähdytään moniin muihinkin sikäläisiin tapauksiin kuin festivaalillamme dokumenttia tukevaan Peter Weirin läpimurtotyöhön Huviretki hirttopaikalle, yhteen aussituotannon avainteoksista.

Lämminhenkisessä dokumentissa ovat juontajanakin toimivan ”hyvin brittiläisen” Strattonin rinnalla äänessä esimerkiksi ohjaajat George Miller, Bruce Beresford, Gillian Armstrong ja oma suosikkini Paul Cox. Puhumattakaan näyttelijätähdistä: Nicole Kidmanista David Gulpililiin, Mel Gibsoniin ja Russell Croween. Halu nähdä lisää aussileffoja herää taatusti! (TM)