DEAR DIARY

Ohjaaja: Nanni Moretti

Maa: Italia, Ranska

Vuosi: 1993

Kesto: 1.40

Kielet: italia, englanti, mandariinikiina / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Caro diario

Kategoria: , , , ,

”Rakas päiväkirja” jakautuu kolmeen osaan: Vespalla, Saaret ja Lääkärit. Neljäs osa Ohjaaja ja arvostelija jäi suunnitteluasteelle, mutta sen käsikirjoitus on julkaistu tälle elokuvalle omistetussa kirjassa. Nimensä mukaisesti elokuva on ikään kuin dokumentti, elokuvallisia päiväkirjamerkintöjä – pinnallisesti se on kuitenkin kaikkea muuta. Se on sekä tekijänsä sielunmaisema että katsaus italialaisen kulttuurin tilaan vuonna 1993.

Ensimmäisessä osassa ohjaaja viettää kesää tyhjässä Roomassa ajelemalla ympäriinsä Vespalla tutkimassa kulttuuri-ilmiöitä, katselemalla rakennuksia ja käymällä elokuvissa. Sitten lähdetään retkelle Liparin saaristoon yhdessä filosofiystävän Gerardon kanssa. Päädytään alkeellisissa oloissa onnellista perhe-elämää viettävien ystävien luo, ja puhutaan Karl Popperin marxismikäsityksestä. Stromboli-tulivuoren (joka muistetaan Rossellinin elokuvasta) rinteillä tavataan amerikkalaisia turisteja, joilta kysellään Kauniiden ja rohkeiden vaiheita – sarja ei vielä ollut päässyt Italian televisioon. Kolmannessa osassa Moretti käy läpi lääketieteellistä viidakkoa epämääräisten oireittensa takia – myös itämaiset vaihtoehtohoidot käydään läpi, kun oireet eivät ota hellittääkseen.

Elokuva on eräänlainen introspektion parafraasi – kaksoisvalotus on vallitseva näkökulma. Kuka on tämä Nanni Moretti, joka on ikään kuin hakemassa itseään Vespalla Roomassa, Liparissa ja lääkärien koekaniinina? Ei välttämättä sama Nanni Moretti, joka on ohjannut tämän elokuvan. (Velipekka Makkonen)