DEVIL’S BRIDE

Ohjaaja: Arūnas Žebriūnas

Maa: Liettua

Vuosi: 1976

Kesto: 1.28

Kielet: liettua / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Velnio nuotaka

Kategoria: , ,

Ensimmäinen liettualainen musikaali, tarina siitä kuinka rakkaus voittaa paholaisen juonet, perustuu Kazys Borutan romaaniin Baltaragio malūnas (Whitehorn Mill) ja on niin tunnettu ja suosittu, että sitä on kutsuttu Liettuan vastineeksi rock-ooppera Jesus Christ Superstarille. Teos on 1970-luvun Baltian yllätyksellisimpiä elokuvia ja kertoo pikku paholaisesta Pinciukasista, joka tultuaan karkotetuksi helvetistä saapuu Baltaragisin myllylle. Vaihtokauppana myllärin sielusta ja naimakaupasta tämän tyttären Jurgan kanssa hän suostuu auttamaan mylläriä tämän työssä.

Arūnas Žebriūnas teki esikoisohjauksenaan vuonna 1960 filmatisoinnin romaanista Paskutinis šūvis (The Last Shot) elokuvaksi Gyvieji didvyriai (Living Heroes), ja niitti kansainvälistä huomiota Karlovy Varyn 12. elokuvajuhlilla. Vuonna 1964 hän jatkoi uraansa eräällä tärkeimmistä elokuvistaan – Paskutinė atostogų diena (The Girl and the Echo), joka voitti Locarnon festivaalilla Silver Sails -palkinnon ja pääpalkinnon Cannesin elokuvajuhlien nuorisosarjassa.

Devil’s Bridessä (1976) Žebriūnas kutoo taitavasti nykyaikaisen elokuvan estetiikan kansantarinaan. Tässä värikkäässä, hauskassa, kruusaillussa ja infernaalisessa musikaalissa taiteelliseen merkkipaaluun sekoittuu kekseliäästi viihde-elämys. (SB)