DIALOGUE 20-40-60

Ohjaaja: Jerzy Skolimowski, Peter Solan, Zbyněk Brynych

Maa: Tšekkoslovakia

Vuosi: 1968

Kesto: 1.18

Kielet: slovakki / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Dialóg 20-40-60

Kategoria: , ,

Olaf Möllerin esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Nykyisen elokuvakulttuurin konseptielokuvaa kohtaan tuntevan pakkomielteen valossa on ällistyttävää, että yksi 60-luvun julkeimmista toiston ja variaation kokeiluista on jäänyt verrattain vähän nähdyksi ja arvostetuksi: Dialóg 20-40-60. Konsepti: kolme episodia, kolme elämänvaihetta, kolme ohjaajaa eri kulttuuripiireistä – ja aina sama vuoropuhelu, jonka laati Tibor Vichta, todennäköisesti kaikkein merkittävin slovakinkielinen käsikirjoittaja. Yksi tämän laiminlyönnin syistä on yleinen välinpitämättömyys sellaisia elokuvia kohtaan, joilla on useampia ohjaajia. Näiden elokuvien arvaamattoman ailahteleva luonne (nyt tätä – nyt tuota) tekee lähes mahdottomaksi keskustella niistä tavanomaisten lajityyppien tai auteurismin tapaan.

Siitä puheen ollen: kaksi kolmesta Dialóg 20-40-60 -elokuvan anekdootit ohjanneista suurmestareista on kansainvälisesti vähemmän ylistettyjä neroja. Keskimmäisen osan loi kerrassaan verraton Peter Solan, jonka ura liittyy läheisesti Vichtaan. Sodankylän veteraanit saattavat muistaa hänen vuonna 1966 tekemänsä jazzintäyteisen tutkielman ajan kulusta, halusta ja yksinäisyydestä, Kým sa skončí táto noc (Before This Night Is Over). Viimeisen tarinan tarjoaa taiteellisesti räjähtävän omaperäinen Zbyněk Brynych, virvatuli, jonka eksentrisyydestä kumouksellisuutta kohti lipeäviä poliisisarjoja rakastetaan Saksassa enemmän kuin kotimaassaan Tšekin tasavallassa. Siellä voitaisiin hyvinkin miettiä sitä mitä avaustarinan visionääri Jerzy Skolimowski on joskus sanonut: että Brynych on aliarvostetuin kaikista – kaikista! – sodanjälkeisistä ohjaajista. Sankempaa nerokkuutta, älyä ja viisautta on harvoin nähty! (Olaf Möller)