DIANE

Ohjaaja: Kent Jones

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.35

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Diane

Kategoria: ,

Termi ”aikuiselokuva” osuu täydellisesti Kent Jonesin ensimmäiseen fiktio-ohjaukseen: Diane on kypsää, kosiskelematonta kertomaa ikääntyvistä ihmisistä ja heidän oloistaan nykypäivän itäisen Amerikan maaseudun pikkukaupungissa, Länsi-Massachusettsissa. ”Tällaisia ei enää tehdä” – näillä ihmisillä riittää arkisia, todellisia ongelmia, mutta sävy ei silti ole ikävystyttävän harmaa, elokuvan yleisvire on sittenkin lämmin, pinnan alla humoristinenkin.

Diane on naisten elokuva. Yli seitsenkymppinen Mary Kay Place näyttelee lähes ikäistään leskirouva Dianea, jonka päivät kuluvat muista huolehtimisessa, oli sitten kyseessä hänen tätinsä Ina tai tämän aggressiivinen äiti Mary, paras ystävänsä Bobbie tai kuolemaa tekevä mutta selväjärkinen serkkunsa Donna – tai hänen työtön, huumeaddiktoitunut poikansa Brian. Tai soppatykkijonon köyhät.

Ystävien ja sukulaisten seurasta solidaarisuutta kuitenkin löytyy; kyse on ehkä lopulta vain siitä, voiko Diane tulla oman elämänsä subjektiksi. Syystalvinen tunnelma tihenee parin viikon kuluessa, monipuolisen musiikin säestämien autolla-ajojaksojen rytmittäessä tapahtumia, ja vähitellen aukenee Dianen menneisyyden salaisuus, josta hän kenties saa hieman arvoituksellisessa lopussa rauhan. (TM)