DOCUMENTEUR

Ohjaaja: Agnès Varda

Maa: Ranska, Yhdysvallat

Vuosi: 1981

Kesto: 1.05

Kielet: englanti, ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Documenteur: An Emotion Picture

Kategoria: , ,

Seitsemällä vuosikymmenellä elokuvia tehnyt Agnès Varda ylsi huippusaavutuksiin niin fiktion kuin dokumentinkin saralla. Laajasta tuotannosta nousee yhä esiin kiehtovia löytöjä. Hienoimpiin lukeutuu Documenteur, joka jo nimessään (menteur tarkoittaa valehtelijaa) vihjaa olemuksestaan: tämä tarina on tosi, mutta ei aivan kuitenkaan.

1970- ja 80-lukujen taitteessa Varda ja hänen miehensä Jacques Demy olivat päätyneet sittemmin tilapäiseksi osoittautuneeseen asumuseroon. Varda eli ja työskenteli näinä vuosina Los Angelesissa. Kaupungin muraalitaiteesta kertoneen Mur murs -dokumentin (1981) parina valmistunut Documenteur on fiktioksi naamioitunut omaelämäkerrallinen ”tunne-elokuva” (virallinen alaotsikko) sydänsurusta, välitilan kokemuksesta ja elämästä muukalaisena vieraassa maassa, mutta myös äidin (roolissa elokuvan leikkaaja Sabine Mamou) ja lapsen (ohjaajan oma poika Mathieu Demy) välisestä rakkaudesta.

Tällaisena Los Angeles harvemmin elokuvissa näytetään: maahanmuuttajien ja työväestön asuttama pilvinen laitakaupunki kasvoineen on tallennettu dokumentaariseen tyyliin. Tunnin mittainen, vähäeleinen elokuva on kokoaan suurempi – syvällinen, harkittu ja vahvan tunnekokemuksen jättävä helmi. ”Emme koskaan tunnista omaa ääntämme”, elokuvassa sanotaan, mutta Vardan äänen tunnistaa. Mukana on tietysti hiekkaranta. (Suvi Heino)