DRY SEASON

Ohjaaja: Mahamat-Saleh Haroun

Maa: Tšad, Ranska, Belgia, Itävalta

Vuosi: 2006

Kesto: 1.36

Kielet: arabia, ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Daratt

Kategoria: ,

Tšadin pitkän sisällissodan aikaan sijoittuva, mm. Venetsian elokuvajuhlilla palkittu filosofinen koston ja sovituksen tarina Dry Season sai alkuideansa Mozartin sävellyksestä La clemenza di Tito. Isoisä lähettää 16-vuotiaan Atimin (Ali Bacha Barkai) kaupunkiin tappamaan isänsä murhaajaa Nassaraa (Youssouf Djaoro). Vanha, juro Nassara ottaa kuitenkin yllättäen nuorukaisen siipiensä suojaan ja alkaa opettaa tälle työskentelyä leipomossaan. Ristiriitaisten tunteiden riivaamasta Atimista tulee osa Nassaran ja tämän raskaana olevan vaimon (Aziza Hisseine) perhettä ja alkuperäinen ajatus kostosta muuttuukin uuden isähahmon myötä kyseenalaiseksi.

Mahamat-Saleh Haroun on yksi viime vuosien rakastettavimpia ohjaajatuttavuuksia. Silmää hiveleviin väreihin puetun Dry Seasonin rauhallisen alleviivaamaton kerrontatyyli, jossa emotionaalinen kuohunta ja elämän monimuotoisuus esitetään kauniissa ja kirkkaassa asussa, edustaa elokuvaa puhtaimmassa muodossaan samaan tapaan kuin esimerkiksi Roberto Rossellinin ja Abbas Kiarostamin monet teokset. Leipomon melkeinpä pagnolilainen arki – kosketus inhimillisiin peruasioihin, tässä tapauksessa kirjaimellisestikin ”jokapäiväiseen leipäämme” – on jokseenkin täydellinen vastavoima niille sodan ja väkivallan aiheuttamille traumoille, jotka pojan mieltä ja menneisyyttä painavat.

Dialogin tasolla ohjaaja säilyttää taidokkaan niukkuuden ja henkilöiden keskinäinen vähäpuheisuus korostaa asetelman psykologisia ulottuvuuksia vain entisestään. Viimeinen kohtaus on säväyttävä, raju ja yllättävä; Harounin elokuva itsessään alusta loppuun puhdasta nautintoa. (LT)