DUELLE

Ohjaaja: Jacques Rivette

Maa: Ranska

Vuosi: 1976

Kesto: 2.01

Kielet: ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Duelle (Une quarantaine)

Kategoria:

Le pont du Nord (1981) -esityksen peruunnuttua saamme tilalle jotain oikeastaan vielä jännittävämpää ja etenkin harvinaisempaa. Jacques Rivetten neljän elokuvan sarjaksi tarkoitettu ”Scènes de la vie parallèle” -suunnitelma ei koskaan toteutunut alkuperäisessä muodossaan. Ensimmäinen osa (”rakkaustarina”) jäi tekemättä ohjaajan hermoromahduksen ja katoamisen tähden, mutta toinen osa (”fantasiatarina”) Duelle (une quarantaine) (1976), jossa Yön kuningatar (Juliet Berto) ja Auringon kuningatar (Bulle Ogier) taistelevat taikatimantista, säkenöi nyt pohjoisessa omaa mystistä valoaan.

Kuolevaisten keskelle laskeutuneet jumalattaret käyvät keskinäistä kamppailuaan hyvinkin film noir -henkisissä peli- ja tanssisaleissa, huoneistoissa ja hotellien auloissa. Juonen suhteen Rivette ei päästä meitä helpolla ja saa viimeistään tällä lumovoimaisella ja katsojan mukaan omiin maailmoihinsa haastavalla teoksellaan jonkun David Lynchin näyttämään pelkältä avoimeen lainailuun taipuvaiselta helppoheikiltä.

Rivette on verrannut elokuvantekoa siihen, että törmää maahan hautautuneeseen esineeseen ja yrittää kaivaa sen esiin hajottamatta sitä. Samalla hän kuitenkin lyö kaiken perinteisessä mielessä mäsäksi ja ennustaa menneisyyden suoraan noista sirpaleista. Moraalista kauneutta jäljittäessään hän välttää virtuoosimaisuuden houkutukset ja ajatteli ehkä maalari Frenhoferin tavoin, ettei ”taiteen tarkoitus ole jäljentää luontoa vaan ilmaista sitä”.

Toisaalta Duellen voi kiteyttää myös Oscar Wilden sanoin: ”Vain tyylin suurimmat mestarit onnistuvat säilyttämään epämääräisyytensä.” (LT)