EILA

Ohjaaja: Jarmo Lampela

Maa: Suomi

Vuosi: 2003

Kesto: 1.34

Kielet: suomi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Eila

Kategoria: , ,

Oikeistohallituksen työelämän kiristämistoimenpiteet ja työnantajajärjestöjen pyrkimys heikentää työntekijöiden järjestäytymistä tekevät Eilasta taas ajankohtaisen. Se perustuukin tositapahtumiin. Konnana on työnantajana toimiva valtio. Siivooja nousee vastarintaan ja sankariksi. Eila on hiiri, joka murisee: Daavid kaataa Goljatin.

Harri Rädyn kuvaamissa kohtauksissa on vahva toden tuntu. Eilan realismi on elokuvan taidokasta silmänlumetta. Siivoojan kerrostalohuoneistokin on rakennettu studioon.

Teatterissa uransa tehnyt Sari Mällinen vangitsee keskushenkilönä huomion. Eilana mestarinäyttelijä silti pyyhkii pois olemassaoloaan. Siivooja on kuin ei olisikaan – ihminen kuin ikuinen äiti, joka on tottunut paikkaamaan jälkiä, mutta pysymään poissa tieltä. Ratkaiseva istumalakkokin syntyy melkeinpä vahingossa. Silloinkin Eila katselee itseään sivusta: minäkö tämän kaiken sain aikaan?

Kristiina Halkola on Eilan toinen suomalainen näyttelijälegenda. Ohjaaja on kertonut, miten sai 1960-luvun elokuvaikonin mukaan:
”Halkola tuli vastaan kaupungilla. Oli menossa Komediateatteriin siivoamaan. Häntä ei ollut pitkään aikaan nähty filmeissä, joten päätin ehdottaa hänelle Eilan luottamusmiehen roolia. Halkola kiitti ja totesi, että tämä on ensimmäinen kerta, kun hänelle on tarjottu osaa elokuvassa kysymättä suostuuko hän riisuutumaan.” (HB)