EISMAYER

Ohjaaja: David Wagner

Maa: Itävalta

Vuosi: 2022

Kesto: 87 min

Kielet: saksa / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , ,

Varsinainen tunnustus: hienoin kuvaus tukahdutetusta homoseksuaalisuudesta armeijassa sitten Beau travailin. Opiskellessaan elokuvakoulussa wieniläinen ohjaaja David Wagner törmäsi kiehtovaan lehtiartikkeliin, joka kertoi itävaltalaisen armeijan alokkaiden pahamaineisesta kouluttajasta. Vääpeli Eismayer oli kuuluisa kyseenalaisesta käytöksestään. Vuosia myöhemmin kyseinen lehtijuttu toimi inspiraationa Wagnerin palkitulle esikoisohjaukselle.

Rangaistuksia armottomasti jakeleva Eismayer (Gerard Liebmann) poimii silmätikukseen Falakin (Luka Dimic) tämän bosnialaisen alkuperän ja avoimen homoseksuaalisuuden vuoksi. Kasarmin ulkopuolella Eismayerin kotielämä vaimon ja pojan kanssa on näennäisen vakaata. Uuden alokkaan saapuminen kuitenkin horjuttaa miehen tunteita, ja hänen oman seksuaalisuutensa tukahduttaminen käy yhä hankalammaksi.

Wagner kuvaa armeijainstituution dynamiikkaa hienovaraisten vuorovaikutussuhteiden kautta, mikä tekee tästä esikoiselokuvasta huomattavasti tavanomaista kaapistatulokuvausta moniulotteisemman. Fyysisen voiman ja emotionaalisen rohkeuden tasapaino alkaa vähitellen horjua. Vaikuttavan tarinan kantava voima on Gerald Liebmannin vertaansa vailla oleva suoritus. Hänen ansiostaan armoton mentori ei ole mikään tyypillinen armeijaleffan hahmo, vaan Eismayerilla on sielua.

Vuonna 1982 syntynyt David Wagner kasvoi Wienin esikaupungissa, ja jo 2000-luvun alussa hän teki omia elokuvia ystäväporukalla. Aluksi hän työskenteli erilaisissa tehtävissä elokuva-alalla, mutta aloitti myöhemmin elokuvaopinnot New Yorkin yliopiston Tisch School of Arts -kesäkoulussa ja suoritti ohjauksen maisterintutkinnon Hampurin mediakoulussa (2014–2016). Wagnerin lyhytelokuvia, joissa usein esiintyy epätyypillisiä hahmoja, on esitetty ja palkittu muun muassa Max Ophüls Preis Film Festivalilla ja monilla muilla lyhytelokuvafestivaaleilla. Hänen ensimmäinen kokopitkä elokuvansa Eismayer sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 2022, jossa se palkittiin kriitikkojen viikon parhaana.

Milja Mikkola