ELISA – ELÄMÄNI

Ohjaaja: Carlos Saura

Maa: Espanja/Spain

Vuosi: 1977

Kesto: 2.05

Kielet: es, en

Alkup. nimi: Elisa, vida mía

Kategoria:

CARLOS SAURA lienee aina ollut omimmillaan, persoonallisimmillaan luodessaan samaan aikaan hienovaraista kudosta sekä modernista että lapsuutensa Espanjasta. Elisa – elämäni on sukua hänen edelliselle teokselleen Korppi sylissä; kaunista, tyylikästä kerrontaa muistojen ja nykypäivän palapelissä.

Elokuva koskettelee perhettä ja taiteilijan työtä. Maalle Kastiliaan vetäytynyt ikääntyvä taiteilija Luis (Fernando Rey) saa vieraakseen tyttärensä Elisa (Geraldine Chaplin, takaumissa myös tämän äiti). He eivät ole tavanneet tosiaan pariinkymmeneen vuoteen, mutta eristäytyneisyydessä yhteys ja muistot alkavat vähitellen palata. Miehen kirjoittama itsetilitys ja aviovaikeuksia kokevan tyttären painajaiset lomittuvat kiehtovasti aikatasojen kanssa.

Tajunnanvirta tekee elokuvasta moniselitteisen – muttei silti mitenkään ”vaikean”. Sauralle kyseessä on epäilemättä hyvin henkilökohtainen teos.

Teo Escamillan kameratyö on taas yhtä juhlaa. Näkymiä herkistävät Eric Satien tutut sävelmät, jotka ovat tässä paikallaan enemmän kuin koskaan. Ja ne, jotka ovat kiinnostuneet elokuvien leikkausmahdollisuuksista, ovat Sauran mosaiikin keskellä varmasti lääpällään. (TM)