ELLA FITZGERALD: JUST ONE OF THOSE THINGS

Ohjaaja: Leslie Woodhead

Maa: Iso-Britannia, Yhdysvallat

Vuosi: 2019

Kesto: 1.29

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

Kategoria: ,

”Ella Fitzgerald on ehkä ollut täydellisin jazzlaulaja. Hän hallitsi standardien melodiat huikealla tavalla, mutta hänellä oli svengiä yhtä paljon kuin kenellä tahansa soittajalla. Hän saattoi laulaa scatia parhaiden puhaltajien selkeydellä, svengillä ja kekseliäisyydellä.” (Jonny King: Mitä jazz on, Like, 2002).

Perinteisistä musiikkielokuvistamme jazzfilmien kaksikko esittelee kaksi alan legendaa: levymerkkien ikonin Blue Noten sekä ”jazzin ensimmäisen naisen”, Ella Fitzgeraldin (1917– 1996). Erityisesti Srebrenica-elokuvastaan Huuto haudasta (1999) mainetta saaneen brittiläisen veteraanidokumentaristin Leslie Woodheadin ohjaama elämäkertateos seuraa 16-vuotiaana New Yorkin Harlemin Apollo-teatterin talenttikilpailuissa löydetyn ”maailman yksinäisimmän naisen” (Oscar Peterson) uraa ja elämänvaiheita kronologisesti, mutta vivahteikkaasti.

Vaikka käsitys Ellasta epäpoliittisena ja vaikenevana, hyvän onnen taiteilijana voi olla osittain totta, käy vaikuttavassa dokumentissa selväksi, kuinka hänkin sai kärsiä nuorena kovia ja kuinka hän ottaa harvinaisissa haastatteluäänitteissä kantaa rasismiin. Ella Fitzgeraldin yksityiselämä kärsi kohtuuttomasti myös siitä, että hän halusi ennen kaikkea olla kaikkensa yleisölle jatkuvasti antava laulajasuuruus. (TM)