ENFANT TERRIBLE

Ohjaaja: Oskar Roehler

Maa: Saksa

Vuosi: 2020

Kesto: 2.14

Kielet: saksa, ranska, englanti / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Enfant Terrible

Kategoria: , , ,

Lauri Timosen esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Rainer Werner Fassbinder keskittyi elämässään olennaiseen ja ehti saada aikaan alle neljässäkymmenessä vuodessa sen, mitä sodanjälkeinen saksalainen elokuva tarvitsi. Enfant Terrible kertoo Lolan räikeissä valoissa näyttämöllisen hallitusti ja lumoavan tyylikkäästi kotimaansa elokuvataiteen uudistajasta henkilökohtaiseen rajaten.

Fassbinder eli vaistonsa varassa, himosi ja rakastui lujasti, rakensi vimmaisesti ylimaallisia tunteita tihkuvia yhteiskunnallisia melodraamoja ja samalla oman henkilönsä, joka ei ole erotettavissa tuotannosta. Genet’n Querellesta lainattu motto ”Jokainen tappaa sen jota rakastaa” kuvaa Fassbinderin tapaa ammentaa rakastetut tyhjiin, suodattaa materiaali elokuviin ja suojella sitten itseään jarruksi ripustautuvilta ihmisjäänteiltä eläimen raivolla.

Näyttelijät ottavat vastaansanomattomasti haltuun hahmojen habituksen ja jopa ulkonäön, muuttuvat Raineriksi, Kurtiksi, Ulliksi, Hannaksi, pystyisivät esittämään suvereenisti minkä tahansa kohtauksen millä hyvänsä valitulla tyylillä, silti yhtä sydämeenkäyvästi, ylpeinä palvoen ja rakastaen suurta taiteilijaa. Fassbinder käytti sikamaisiakin keinoja saadakseen taltioitua mitä halusi, mutta lopputuloksen nähdessään törkeästi kohdeltu näyttelijä saattoi todeta, että ohjaaja taisi todellakin tietää mitä tekee. Enfant Terrible on avain Fassbinderiin. (Mia Öhman)