EO

Ohjaaja: Jerzy Skolimowski

Maa: Puola, Italia

Vuosi: 2022

Kesto: 88 min

Kielet: puola, italia, englanti, ranska, espanja / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Kategoria: , ,

Foneettisesti aasin huudahduksena lausuttava EO raikuu elokuvataiteen ilmaisuvoimasta. Kun sirkusaasi-Eolle avautuu mahdollisuus astua riehakkaaseen seikkailuun, hän kohtaa matkallaan halki Puolan ja Italian sekä ystävällisiä että julmia ihmisiä, hellyyttä ja kovuutta. Eon sielukas katse toimii peilinä ihmiskuntamme outouksille ja maailmamme absurdeille piirteille. Päähenkilön mykkyyttä tukee huikea ja kekseliäs visuaalisuus.

Eurooppalaisen elokuvan tyylikameleontti Jerzy Skolimowski on Cannesin elokuvajuhlilla palkitulla ja parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi yltäneellä elokuvallaan luonut nahkansa uudelleen. Sodankylässä vuonna 1997 vieraillut puolalainen ikiliikkuja on tehnyt 84-vuotiaana yhden pitkän uransa hienoimmista ja ihastuttavimmista elokuvista. Kaleidoskooppimaisessa odysseiassa voi nähdä vaikutteita ja elementtejä tekijänsä rikkaasta filmografiasta: humoristista hulluttelua, vakavaa draamaa ja maailmankaikkeuden selittämättömiä mysteerejä.

Elokuva palauttaa vääjäämättä mieleen Robert Bressonin niin ikään mestarillisen Balthazar-klassikon (1966), mutta sen sijaan että kyseessä olisi laiskaa vanhojen ideoiden kierrätystä tai väsyneen tekijän joutsenlaulu, se on iloisen aasin elinvoimainen huudahdus uuden uran alulle – EO!

Otto Kylmälä