ERÄS JOULUTARINA

Ohjaaja: Arnaud Desplechin

Maa: Ranska

Vuosi: 2008

Kesto: 2.30

Kielet: ranska / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Un conte de Noël

Kategoria: ,

Mathieu Amalricin esittämä Henri on perheensä hylkiö. Hänen teatteriprojektinsa on mennyt kiville. Hänen sisarensa Elizabeth pelastaa hänet katastrofilta sillä ehdolla, ettei hänen enää koskaan tarvitse olla missään tekemisissä veljensä kanssaan, ei edes tuntea häntä, jos tämä sattuu jossain vastaan tulemaan. Sitten perheen matriarkasta, Catherine Deneuven esittämästä Junonista, havaitaan syöpä, joka voidaan parantaa joltakulta läheiseltä saatavalla selkäydinsiirroksella. Tutkimusten jälkeen käy selville, että Henri on ainoa, jolta tehty siirros kelpaa. Perhe kokoontuu pohtimaan tilannetta joulunviettoon aviopuolisoineen ja lapsineen, jopa Henrin naisystävä on päässyt mukaan.

Kysymyksessä ei ole mikään riemukas bergmanilainen joulunvietto. Äidin syöpä ei ole ainoa kaiken yllä leijuva musta pilvi. Kaikki kyräilevät toisiaan eri syistä. Ainoastaan Henri pystyy olemaan vapautunut, hänellä ei ole mitään pelastettavaa. Häneltä jopa kiristetään auttavaa suostumusta. Hän pystyy rikkomaan tekohymyjen taakse kätkeytyvät yrmeät katseet, jopa pitämään törkeän loukkaavan puheen. Hän on äidin lisäksi kekkereiden ainoa vapaa sielu.

Elokuva onkin Desplechinin töistä ainoa, joka suhtautuu arvostelevasti, jopa vihamielisesti Buñuelin elokuvan nimestä käsitteeksi nousseeseen ilmiöön ”porvariston hillitty charmi”. Vapaalla Henrillä ei ole mitään agendaa ajettavana, ei henkistäkään hintaa pelastavasta suostumuksestaan. Hän on vapaa olemaan liittymättä muiden kyräilyyn. (VpM)