FIRST REFORMED

Ohjaaja: Paul Schrader

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2017

Kesto: 1.48

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: First Reformed

Kategoria:

Ärtyneenä kuin raivo härkä, pitkän linjan käsikirjoittaja-ohjaaja ja laitapuolen tulkki Paul Schrader on tehnyt tiukan, räjähtävän kuvauksen, jonka kriitikot ovat vastikään oikeutetusti nostaneet yhdeksi vuoden merkittävimmistä amerikkalaiselokuvista. Schrader herättelee meitä tässä omassa ajassamme: “Se joka on optimistinen, ei ole kiinnittänyt huomiota…”

Ethan Hawken elämänsä roolissa tulkitsema Ernst Toller toimii pastorina pienessä seurakunnassa ja sielunpaimenella tuntuu olevan enemmän relevanssia historiallisena nähtävyytenä kuin sanansaattajana. Tässä hämmentävässä ilmapiirissä kuuntelemme Jumalan kutsua, joka johtaa joko ekstaattiseen heräämiseen, tai syvään epätoivoon. Toller edustaa näistä jälkimmäistä: hänestä paljastuu mies, jonka viskinhuuruinen päiväkirja kertoo kamppailusta sisäisen epäilyksen, toivottomuuden ja syvän syyllisyyden kanssa. Miehen uskonkriisi eskaloituu yhteiskunnallisella tasolla, kun hän kohtaa nuoren radikalisoituneen ympäristöaktivistin maailmantuskan ja tämän raskaana olevan vaimon huolen.
Ominaiseen tyyliinsä Schrader iskee suoraan poliittiseen ja eksistentiaaliseen kipupisteeseen ja punoo verevän miehisen kertomuksen, joka on sekä tyyliltään että tarinaltaan kunnianosoitus Ingmar Bergmanin Talven valolle. (MM)

 

PAUL SCHRADER (s. 1946) joka vieraili Sodankylässä 1989, näki ankaran kalvinistisen kodin kasvattina ensimmäisen elokuvansa vasta 17-vuotiaana. Hän on vähintään yhtä kuuluisa käsikirjoittajana (Taksikuski ja Kuin raivo härkä ennen kaikkea) kuin ohjaamistaan paristakymmenestä elokuvasta. Schrader kunnostautui uransa alussa myös kriitikkona ja teoreetikkona (teokset film noirista sekä Ozun, Bressonin ja Dreyerin ”transsendentaalisesta tyylistä”). Miehisen angstin kuvaajan tunnetuimpia ohjaustöitä ovat tyylitelty rattopoikapotretti American Gigolo (1980), kauhuaiheen uudelleenfilmatisointi Kissaihmiset (1982) sekä japanilaiselämäkerta Mishima (1985).