FOXTROT

Ohjaaja: Samuel Maoz

Maa: Israel, Sveitsi, Saksa, Ranska

Vuosi: 2017

Kesto: 1.48

Kielet: heprea / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Foxtrot

Kategoria:

Kaikki jotka näkivät 2010 Sodankylässä vierailleen Samuel Maozin Venetsian-voittajan Lebanon, haluavat varmasti nähdä myös hänen seuraavan ohjauksensa, Venetsian filmijuhlilla puolestaan Hopeisen leijonan voittaneen Foxtrotin – joka sekin sivuaa sotaa, mutta liikkuu myös kotirintamalla ja tekee sen äärimmäisen tyylikkäästi, vastakohtana yhden ruman tankkivaunun sisällä tapahtuneelle Lebanonille.

Ensin ollaan keskiluokkaisen israelilaispariskunnan Michael ja Daphna Feldmannin kotona. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea isän ja sotarintamalla olevan pojan Jonathanin suhteista, ja kun vanhemmat saavat tiedon että poika olisi kaatunut, he joutuvat pian huomaamaan, ettei näin välttämättä olekaan. Kolmessa erilaisessa episodissa etenevässä elokuvassa ollaan myös mutaan vajoavalla kaukaisella tarkastusasemalla, jossa Jonathan ja muut nuoret israelilaissotilaat tylsistyvät kuollakseen toiminnan puutteessa. Mustan komedian sekä huvittavan surrealismin jälkeen Foxtrot vakavoituu kolmannessa osassa, jossa tragiikka saa vallan.

Nimensä Maozin provosoiva elokuva on saanut tanssista, jota sotilasnuorukainen innostuu yhtäkkiä liikehtimään kiväärinsä kanssa. Mutta koko Foxtrot on oikeastaan villiä ja oikullista tanssia, milloin lähikuvassa, milloin kaukokuvassa – yhtä hullunhauskaa kuin liikuttavan surullistakin. (TM)

 

Elokuvamaailma ei tiennyt mitään israelilaisesta SAMUEL MAOZista kunnes hän voitti Venetsian filmijuhlien Kultaisen leijonan sotaelokuvallaan Lebanon (2009). Hän kertoi omista kokemuksistaan vuoden 1982 Libanonin sodassa, mutta kesti yli kaksikymmentä vuotta ennen kuin pystyi edes keräämän voimia tekemään käsikirjoituksen. Tel Avivissa 1962 syntynyt Maoz opiskeli kotikaupungissaan elokuvaa. Hän työskenteli ensin lavastajana elokuvissa ja televisiossa sekä ohjasi dokumentteja, tv-sarjoja ja teatteriproduktioita. Sotaelokuvia Maoz on valmistanut tarpeesta selittää sodan ilman kliseitä. “Halusin jokaisen näkevän sodan sellaisena kuin se oli, niin paljaasti ja rehellisesti kuin mahdollista.”