FRANK

Ohjaaja: Lenny Abrahamson

Maa: Iso-Britannia, Irlanti

Vuosi: 2014

Kesto: 1.35

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Frank

Kategoria: , ,

Luovuus kukkii usein epätyypillisissä olosuhteissa. Tässä tiivistettynä muusikoksi halajavan nuoren Jonin (Domhnall Gleeson) oppimiskäyrä, kun hänet sattumalta kiinnitetään avantgarde-pumppu Soronprfbsin kosketinsoittajaksi. Yhtyeen keulahahmo on tajunnanvirtalyyrikko Frank, jonka alati pitämä suuri tekopää antaa vain kalpean aavistuksen hänen persoonastaan. Kokoonpano matkaa Irlannin korpeen työstämään pitkäsoittoa, ja Jonin syväsukellus säveltaiteen elähdyttäviin, koomisiin ja traagisiinkin pyörteisiin alkaa.

Frankin hahmolla on esikuvansa 80-luvun kulttihahmossa, koomikko Chris Sieveyn alter egossa Frank Sidebottomissa. Elokuva ei kuitenkaan ole elämäkerrallinen vaan fiktio, joka on ottanut innoituksensa ainutlaatuisesta hahmosta, jollaista olisi vaikea sepittää. Elokuvan toinen käsikirjoittaja, Jon Ronson, kiersi ”oikean” Frankin kanssa keikkalavoja 1980-lopussa, mutta fiktiivinen Jon on siirretty 2010-luvulle kerjäämään seuraajia Twitterissä, mikä aiheuttaa konfliktin vapaan luovuuden kanssa.

Michael Fassbender lienee aiheuttanut agenteilleen harmaita hiuksia valitsemalla elokuvan, jossa näyttää naamansa vain minuuttien ajan ja turvautuu lähinnä tummaan ääneensä sekä hienovireiseen fyysiseen näyttelemiseen. Maggie Gyllenhaal pääsee myös esittelemään laulutaitojaan. Stephen Rennicksin musiikki vangitsee täydellisesti ilahduttavan avantgarde-häröilyn tunnelman. (Liina Härkönen)